У Середньому на Ужгородщині пройшов обласний конкурс словацької народної пісні “Золотий соловей”

Основними завданнями конкурсу традиційно є виявлення і підтримка юних талантів, сприяння розвитку дитячої вокальної творчості, збереження словацьких народних традицій, узагальнення і вивчення передового досвіду роботи із словацьким фольклором. Засновники конкурсу – управління культури Закарпатської облдержадміністрації (начальник Ю.Ф.Глеба), відділ культури і туризму Ужгородської райдержадміністрації (начальник Л.Д.Ленарт), Середнянська дитяча школа мистецтв (директор О.М.Ленарт) та обласна культурно-освітня організація „Матіца Словенска” на Закарпатті (голова Й.Й.Гайніш) – і цього разу зробили все для того, щоби втілити в життя всі поставлені завдання, та провести конкурс на високому рівні.

Перед початком конкурсної програми всіх присутніх привітали начальник управління культури Закарпатської облдержадміністрації Ю.Ф.Глеба, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Леонтій Ленарт, Генеральний консул Словацької Республіки в м. Ужгород Маріан Сладечек, голова обласної культурно-освітньої організації “Матіца Словенска” на Закарпатті Йосип Гайніш.

Цього разу у Середньому зібралося 37 учасників з Ужгородського, Перечинського, Мукачівського, Великоберезнянського, Міжгірського, Хустського районів та міста Ужгорода. Традиційно вони змагалися у трьох вікових категоріях: 1-а категорія – солісти-вокалісти та дуети віком до 10 років, 2-а категорія – солісти-вокалісти та дуети віком від 10 до 14 років, 3-я категорія – солісти-вокалісти та дуети віком від 15 до 18 років. Компетентне журі, до складу якого входили: Ленарт Л.Д. – начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації, Гайніш Й.Й.– голова обласної культурно-освітньої організації „Матіца Словенска” на Закарпатті, Охрим О.Ю.- провідний спеціаліст відділу мистецьких навчальних закладів управління культури облдержадміністрації, Симочко С.М. – викладач вокально-хорового відділу Середнянської ДШМ, художній керівник народного вокально-хореографічного ансамблю „Словенка”, Аніта Гола – вчитель ЗОШ І-ІІІ ст № 21 м.Ужгорода та Петришина Л.В. – провідний спеціаліст управління національних меншин облдержадміністрації впоралося із своєю нелегкою задачею і винесло справедливе рішення щодо розподілу призових місць.

У 1-й віковій категорії перемогу святкувала Юлія Кос з Великоберезнянської гімназії. Друге місце посіли Тетяна Леско (Ужгородська ЗОШ №21) та Юрій Волошин (Великолучківська ДШМ). Третє місце у цій віковій категорії здобули Анастасія Федак (Великолучківська ДШМ) та Мар’яна Осійська (Тарновецька ДШМ). Приз за краще виконання обов’язкового твору отримала Домініка Воринка з Вишківської ДШМ Хустського району.

У 2-й віковій категорії перемогли Герцак Ніколетта і Костик Ізабелла з Великолучківської ДШМ. Друге місце посіли Ференцик Олександр (Середнянська ДШМ), Окс Маріанна (с. Кольчино, римо-католицька фара) та Катерина Ганич (Великоберезнянська гімназія). Третє місце виборола Луцій Олександра (Міжгірська ДМШ). Серед дуетів у цій віковій категорії перше місце здобув дует у складі: Попович Олександра – Костик Ізабелла (Великолучківська ДШМ), друге і третє місце не присуджувалось.

У 3-й віковій категорії перше і друге місце не присуджувалось, а третє місце посіла Аліса Мороз (Ужгородська ЗОШ №21). Серед дуетів перемогу у цій віковій категорії здобули Дорогі Мирослава та Гранчак Надія з Великолучківської ДШМ, друге місце журі присудило Клюс Мирославі та Гнепі Тетяні з Міжгірської ДМШ, третє місце серед дуетів у цій віковій категорії не присуджувалось.

Переможці і призери конкурсу отримали дипломи і грамоти, а також цінні подарунки та пам’ятні сувеніри від організаторів конкурсу.

Леонтій Ленарт, начальник відділу культури і туризму Ужгородської РДА, Закарпаття онлайн

clipnews