Що робити з соляними шахтами Закарпаття? Ситуація тут — катастрофічна!

Солотвинський солерудник та алергологічні лікарні сьогодні перебувають у складній ситуації. Наприкінці 2004 року внаслідок аварії було зруйновано вентиляційний стовбур шахти № 8. Будівля шахти № 9 у також перебуває в аварійному стані. У січні 2006 року почався активний процес затоплення цих шахт, почали збільшувалися карстові провалля. Як наслідок – видобуток солі на підприємстві припинено.
У підземних виробках соляних шахт з 1968 року діють Українська алергологічна та Закарпатська обласна алергологічна лікарні, у яких щороку лікуються майже 6,5 тис. хворих на бронхіальну астму. Нині в цих закладах працює близько 400 медичних працівників, чимало з яких – мешканці Солотвина. Робота лікарень нині теж під загрозою.

– Ситуація, що склалася на солеруднику – катастрофічна, – констатував Іван Бушко. – Це може призвести до непередбачуваних наслідків і не лише до затоплення шахт, а існує ймовірність, що під воду підуть й алергологічні лікарні. Окрім того, припинення роботи закладів спричинить й соціальну напругу в селищі: сотні солотвинців залишаться без роботи.

Учасники нараді констатували, що нині в зоні ймовірних проваль знаходяться 329 будинків, в яких проживає близько 1000 мешканців. У карстонебезпечній зоні перебувають школи, лікарня, лінія електропередач, ділянка автодороги. Тому потрібне наукове дослідження процесів, які тут тривають, аби вирішити, як рятувати солекопальню, а якщо не рятувати, то як законсервувати. Також необхідно зробити все необхідне для збереження алергологічних лікарень.

За результатами наради, перший заступник голови ОДА Іван Бушко дав доручення створити робочу комісію із представників влади, наукових установ. Також до її роботи буде залучено колишніх інженерно-технічних працівників солерудника.

– Комісія має вивчити реальний стан речей і дати відповідний висновок як бути далі: законсервувати шахту, зберегти лікарню, або ж піти на інші кроки. Першочергове завдання для обласної влади – забезпечення безпеки мешканців Солотвина. – резюмував Іван Бушко.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації

clipnews