Про особливості вступної кампанії до УжНУ у 2010 році

З найважливіших нововведень можна виділити такі. Перше: введення другого обов’язкового предмета на зовнішньому незалежному оцінюванні (ЗНО) — історії України або математики, за вибором.


Хотілося б також відмітити, що з 15 грудня 2009 року, в Україні вже стартувала вступна кампанія 2010 року. Український центр оцінювання якості освіти розпочав реєстрацію осіб, які виявили бажання пройти ЗНО. Саме його результати зараховуватимуться як вступні випробування до всіх вищих навчальних закладів. Кожен учасник зовнішнього незалежного оцінювання має змогу пройти тестування максимум з п’яти навчальних предметів, обравши їх із наступних: українська мова та література, математика, фізика, хімія, історія України, географія, біологія, одна з іноземних мов (англійська, німецька, французька, іспанська).


Відповідно до вимог МОН України, обов’язковим у 2010 році став другий сертифікат: з математики або історії України (в залежності від напрямку відповідно до Правил прийому). Тобто для зарахування до УжНУ абітурієнту потрібні сертифікати Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) принаймні з трьох предметів, з яких українська мова та література, математика або історія України є обов’язковими. Третій предмет, визначений Правилами прийому до УжНУ у 2010 році.


Друге нововведення: враховується при проведенні конкурсу, крім результатів, які є в сертифікатах з певних предметів, середній бал атестата. При цьому, хотілося б відмітити, що для випускників шкіл 2010 року середній бал розраховуватимуть у школі та вписуватимуть у атестат. Для абітурієнтів, що закінчили школу в попередні роки середній бал розраховуватимуть у приймальній комісії та додаватимуть до результатів ЗНО.


Що, на вашу думку, змінить врахування середнього бала атестата і з якою метою це зроблено?


— Врахування середнього бала загалом є позитивним. Коли його не враховувати, все зводиться до аналізу результатів лише двох-трьох предметів. І вже це майбутнього абітурієнта могло націлювати на вивчення декількох дисциплін. Однак людина з вищою освітою повинна мати певний світогляд. Неприпустимо зводити середню освіту до знання двох-трьох предметів, треба знати весь обсяг обов’язкового курсу школи. Отже, проводити конкурс лише за сертифікатом недоцільно, правильно, що відтепер враховуватимуть і середній бал, про це йшлося вже протягом двох років.


Третьою новелою вступу у 2010 році – є введення обмеження в зарахуванні категорій абітурієнтів, яких приймають поза конкурсом — тобто цей обсяг не повинен бути меншим 25 відсотків обсягу державного замовлення з кожного напрямку (спеціальності).


Для чого встановлено таку квоту?


— Торік на спеціальності, де було невелике державне замовлення — абітурієнтів від 3 до 20 місць державного замовлення, всі державні місця могли бути зайняті пільговиками, тобто абітурієнт, який набрав високий результат з тестування, міг не потрапити на державну форму навчання. З цьогорічним обмеженням буде інакше, наприклад, є вісім бюджетних місць і лише два з них буде для пільговиків.


Чи означає це, що вони будуть конкурувати між собою за державні місця?


— Звичайно, адже тепер і пільговики вступатимуть згідно з рейтингом: хто набрав найвищий результат, той і матиме шанс потрапити до завітних 25 відсотків, а хто менше — буде у загальному конкурсі.


— Хто належить до пільговиків цього року?


— Фактично пільговиками залишилися ті всі категорії, що й торік, тобто, до УжНУ поза конкурсом вступатимуть, зокрема: діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також особи з числа дітей-сирітвіком від 18 до 23 років^ інваліди I та II груп та діти-інваліди віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраним напрямом (спеціальністю)^ особи, яким відповідно до Закону України „Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” надане таке право^ діти військовослужбовців Збройних Сил України, інших військових формувань, працівників правоохоронних органів, які загинули під час виконання службових обов’язків та ін.


При цьому, минулорічна ситуація, коли один „пільговик” міг бути зарахованим відразу у кілька ВНЗ, під час вступної кампанії – 2010 не повториться. Тепер особи, що мають право на позаконкурсний вступ, повинні відразу подавати до приймальної комісії оригінали документів.


Коли цього року розпочнеться вступна кампанія?


— Терміни вступної кампанії змінено. Початок прийому документів, який уніфіковано по всій Україні, — з 15 по 31 липня. Зміни пов’язані з графіком проведення ЗНО. Тобто, від вступників на денну (заочну) форму навчання прийом заяв та документів в УжНУ розпочинається 15 липня та закінчується 31 липня. Разом з тим, від осіб, які вступають на денну (заочну) форму навчання на основі повної загальної середньої освіти (або здобули освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста при вступі на напрям „Сестринська справа”) та мають складати вступні екзамени в Університеті відповідно до Правил прийому прийом заяв та документів, розпочинається 15 липня та закінчується 22 липня. Вступні екзамени проводяться з 23 до 31 липня. Так само і щодо осіб, які для вступу на денну (заочну) форму навчання мають проходити творчий конкурс (при вступі для навчання на напрям „Журналістика”) та складати нормативи із загальної фізичної підготовки (при вступі для навчання на напрям „Здоров’я людини”), прийом заяв та документів розпочинається 15 липня та закінчується 22 липня. Творчий конкурс та складання нормативів із загальної фізичної підготовки проводяться з 23 до 31 липня.


Не пізніше 10 серпня абітурієнти дізнаються про зарахування на державну форму навчання, не пізніше 25 серпня — на контрактну форму навчання.


Чи змінено перелік документів, необхідних для вступу, які подаватимуть абітурієнти?


—Так, в цьому році, крім стандартного “пакету” документів, необхідних для вступу, вступники матимуть право подавати сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти, видані не лише у 2010 році але й у 2008 та у 2009 роках.


Які категорії осіб матимуть право складати вступні випробування в УжНУ?


— Відповідно до Правил прийому, в цьому році розширено перелік осіб, які мають право складати вступні випробування, зокрема:



  1. право брати участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів в УжНУ або за результатами зовнішнього незалежного оцінювання за їх вибором мають особи з обмеженими фізичними можливостями (інваліди І та ІІ груп, діти-інваліди)^
  2. право брати участь у конкурсі за результатами вступних екзаменів з конкурсних предметів в УжНУ в разі їх неучасті у зовнішньому незалежному оцінюванні мають:

    • громадяни України, звільнені зі строкової військової служби в рік вступу до вищого навчального закладу^
    • військовослужбовці рядового, сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом – при вступі на заочну форму навчання^
    • особи, що мають захворювання, вказані в переліку захворювань, що можуть бути перешкодою для проходження громадянами зовнішнього незалежного оцінювання, встановленому Міністерством освіти і науки України та Міністерством охорони здоров’я України, для яких Український центр оцінювання якості освіти не може забезпечити проходження незалежного зовнішнього оцінювання навчальних досягнень^

  3. 3) право брати участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання або за результатами вступних випробувань з конкурсних предметів в УжНУ за їх вибором при вступі на навчання без відриву від виробництва мають особи, які отримали повну загальну середню освіту у 2007 році і раніше.

Чи будуть в цьому році встановлені якісь обмеження щодо кількості ВНЗ у які абітурієнт матиме право подавати документи про вступ?


— Так, в цьому роцівступник може подати заяву та документи не більше ніж до п’яти вищих навчальних закладів України та не більше ніж на три напрями підготовки (спеціальності) у кожному з них, про що буде робитися відмітка на зворотному боці сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти, засвідчена печаткою приймальної комісії вищого навчального закладу.


Чи можливо подавати сертифікат УЦОЯО із балами менше 124?


— Університет за рішенням приймальної комісії може допускати до участі у конкурсному відборі для вступу на навчання вступника, який подає сертифікат Українського центру оцінювання якості освіти, кількість балів якого з непрофільних загальноосвітніх предметів (предмета), визначених Правилами прийому, нижче 124 балів з кожного предмета за умови, якщо кількість балів з профільних загальноосвітніх предметів (предмета), визначених Правилами прийому, становить не нижче 170 балів з кожного предмета


Чи змінилося щось при вступі для здобуття освітньо-кваліфікаціного рівня „спеціаліст” та „магістр”?


Так, в цьому році Міністерством освіти було дещо змінено умови вступу для цих категорій абітурієнтів. Зокрема, при вступі на навчання за освітньо-кваліфікаційним рівнем магістра на основі базової вищої освіти тепер обов’язково слід складати екзамен з іноземної мови.


Чи зменшиться кількість бюджетних місць?


— На жаль, відповіді дати не можемо: квоту державних місць визначає Міністерство освіти і науки України, формування цієї кількості міністерством залежить від Міністерства фінансів, від Державного бюджету. Цьогорічного Держбюджету ще наразі немає, нема і виділеної кількості державних місць. Ми надіємось, що державне замовлення, як уже кілька років поспіль, залишиться на тому ж рівні.


Що Ви можете побажати абітурієнтам 2010 року?


Бажаю абітурієнтам насамперед – це заспокоєності. Сьогодні в суспільстві спостерігається зростання числа молодих людей, що байдуже поглядають не лише на навколишній світ, але і на жаль, байдужих до себе. Тому, я бажаю молодим людям бути активними, вимогливими до себе, ставити перед собою завдання, піднімаючи планку, рухатися вперед. Необхідно, щоб ваші бажання були гідними і відображали прагнення до особового зростання, самореалізації, самовдосконалення, побудови кар’єри в кращому сенсі цього слова. Лише наполеглива робота над собою дасть Вам можливість досягти певних висот.


Сподіваємося що всі абітурієнти, які мають намір вступити до УжНУ, реалізують своє бажання. Необхідну інформацію про вступ до УжНУ, а також іншу інформацію, яка цікавить абітурієнтів та їх батьків, можна знайти на сайті УжНУ www.univ.uzhgorod.ua. Також можна звернутися до Приймальної комісії УжНУ особисто: з понеділка по п’ятницю – з 9-00 год. до 14-00 год. київського часу^ або телефоном 8 (0312) 64-30-84 8 (0312) 64-30-84.



Розмовляв
Віктор ПЕТРЕЦЬКИЙ,
Прес-служба УжНУ

clipnews