На закарпатській Верховині проводять лісовпорядні роботи

Ознайомивши присутніх з порядком денним важливого зібрання, Іван Іванович одразу зазначив, що воно проходить у рамках спільного семінару Українського державного проектно-лісовпорядного ВО “Укрдержліспроект”, Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарств і швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті PORZA, який відбувся у районі в 2009 році.

У нараді взяли участь фахівці ДП “Міжгірське лісове господарство” та керівники місцевих рад ареалу р. Ріка. Міжгірську селищну раду представляв заступник селищного голови Василь Юрик. Це й не дивно, адже серед низки важливих питань належало обговорити такі, як розподіл кварталів лісогосподарських підприємств за сільськими і селищною радами басейну р. Ріка з органами земельних ресурсів, впорядкувати сировинні ресурси побічних лісових користувань та запроектувати у відповідності з “Порядком спеціального використання лісових ресурсів”, затвердженим постановою Кабміну України від 23 травня 2007 року за № 761, визначивши такі серед них: заготівля сіна, випасання худоби, розміщення пасік, заготівля дикоростучих плодів, ягід, лікарських рослин та грибів. Йшлося також і про ремонт існуючих та будівництво нових доріг, розвиток у лісових угіддях рекреаційно-оздоровчих та лікувально-туристичних зон, збереження у відповідності з чинним “Лісовим кодексом України” та Законом України “Про природно-заповідний фонд України” об’єктів ПЗФ за цільовим призначенням.

Відтак Іван Хила надав слово для виступу з інформацією про готовність державних підприємств Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарств і Українського державного проектного лісовпорядного виробничого об’єднання до проведення польових лісовпорядних робіт, а також визначення порядку і особливостей проведення польових лісовпорядних робіт на лісових угіддях ДП “Міжгірське лісове господарство” начальнику лісовпорядної партії Української лісовпорядної експедиції ВО “Укрдержлісопроект” Держкомлісгоспу України Анатолію Кирилюку.

У стислій формі, із знанням справи Анатолій Григорович ознайомив учасників наради з основними аспектами проведення польових лісовпорядних робіт у поточному році спеціалістами лісовпорядної експедиції ВО “Укрдержлісгосп” на площі 31,5 тис. га ДП “Міжгірське лісове господарство”. Оскільки вівся протокол першої лісовпорядної наради з впорядкування лісів ДП “Міжгірське лісове господарство”, її учасники мали можливість вносити зміни, доповнення в ході обговорення проектних наміток з проведення польових лісовпорядних робіт на території лісових угідь ДП “Міжгірське лісове господарство”.

Низку ділових пропозицій за обговорення питань порядку денного наради внесли директор ДП “Міжгірське лісове господарство” Іван Хила, керівник Лопушнянського лісництва Юрій Атаманюк, Міжгірського — Василь Ченько, а голова райради Іван Ярема та сільський голова Торуна Ганна Головка висловили ряд побажань щодо успішного проведення польових землевпорядних робіт у поточному році. Адже втілення в життя робочих наміток Української лісовпорядної експедиції ВО “Укрдержліспроект” на лісових угіддях ДП “Міжгірське лісове господарство”, безумовно, сприятиме і наповнюваності дохідної частини місцевих бюджетів, збереженню і примноженню “зеленого золота” Верховини, її флори і фауни. Про це йшлося у виступі із заключним словом директора ДП “Міжгірське лісове господарство” Івана Хили.

В роботі важливого заході також взяли участь голова постійної депутатської комісії райради з питань ефективного використання природних ресурсів Федір Сморчков, головний спеціаліст управління АПР РДА Василь Красняник, головний спеціаліст відділу Укркомзему України у Міжгірському районі Юрій Маньо, головний лісничий ДП “Міжгірське лісове господарство” Петро Бойко.

Василь БЕЛЕНЬ, “Верховина”

clipnews