Мукачево та Ніредьгаза співрацюють в освітянській сфері

Зараз в закладі працює 6 груп, з яких 2 ясельні і 4 дошкільні, які відвідує 150 діток. З пів-восьмої ранку до пів-восьмої вечора батьки можуть бути спокійні за свою малечу, адже в садочку на даний момент працюють 36 працівників, які виконують роботу одночасно на трьох мовах. Окрім виховного процесу, передбачених законодавством, в садочку вивчають також угорські національні свята – осінній Сюреті-бал, свято Миколая святкують як 6 так і 19 грудня, різдво як 24 грудня так і 7 січня, новий рік і старий новий рік. Тут виховуються діти як з угорських так і українських родин Мукачева, Чинадієва та Кольчина.


Дивлячись на таке цікаве дитяче життя вихованців садочку не дивно що його роботою зацікавились за межами України.Зокрема минулого тижня в Мукачівському ДНЗ №17 провели робочу зустріч між представниками відділу освіти Мукачівського міськвиконкому та представниками Угорського міста Ніредьгаза. Про причину приїзду поважних гостей розказала завідуюча ДНЗ №17 Маряна Чепак:


–Ми виграли тендер угорсько-голландський і ми заключили договір в листопаді минулого року. Я через інтернет давала відповідь на запитання, які складали 8 сторінок. Завдяки угорському посереднику Рац Міхаю ми перемогли. В січні цього року нам надіслали відповідь, що переможцями стали два садочки– наш і ще один садочок «Барвінок» з міста Ніредьгаза. Міхай переконував мене, що така співпраця триватиме 5 років. Плануємо виробити навчальний план, який допоможе угорській меншині в Мукачеві засвоїти краще угорські традиції, їх культуру. Угорська організація взяла над нами протекторат і будуть постачати нас матеріальними засобами.


Від відділу освіти Мукачева гостей зустрічали головний спеціаліст управління освіти Мукачівського міськвиконкому по роботі з ДНЗ Людмила Понго та методист по роботі з ДНЗ Оксана Пархоменко. Угорську делегацію очолив секретар фонду «Нопфелкелте» Габор Сугоцкі. Також в неї увійшли менеджер з реалізації конкурсу Андреа Шіето та педагог Ніредьгазького дитячого садочку «Барвінок» Рожа Вердеш. За словами гостей вони приїхали, щоб вивчити та обмінятись професійним досвідом в роботі дитячих закладів. Підціллю стане закупка відповідних предметних засобів, які покращують матеріальну базу та стимулюють розвиток дітей. Гобор Сугоцкі поділився планами з реалізації даного проекту:


– Загальний кошторис цього конкурсу близько 4 мільйонів форинтів. Використання цієї суми передбачає проведення двох денних заходів, який включає професійну та культурну частини. Другим етапом реалізації цього конкурсу стане закупка відповідних засобів: різних іграшок для покращення логічного мислення, відеопроектору та сучасного музичного центру. Заключним етапом буде обмін досвідом між працівниками та зустрічі діточок Мукачева та Ніредьгази.


Учасники зустрічі переконались, що цей конкурс винятковий, тому що виграні гранди дають можливість двом дитячим садочкам пізнати один одного та систему виховання дітей і обмінятись досвідом між колективами виховних закладів. Гості ознайомились із звичайним робочим днем у садочку та поспілкувались з дітьми. На зустрічі запланували провести дві фахові зустрічі у формі конференцій–одну з яких проведуть в Мукачеві 26-27 травня. Угорці мають бажання ознайомитись з культурно-історичними памятками Мукачева.


Євген Свищо, Мукачівська ратуша


mukachevo.net


clipnews