Кордон — під замок!

Територія України зостається шляхом транзиту нелегальних мігрантів і є частиною Центральноєвропейського маршруту, одного з п’яти основних транскордонних маршрутів нелегальної міграції, що ведуть з усього світу до країн ЄС. Як розповів Юрій Самбор, з початку 2010 року на ділянці відповідальності Чопського прикордонного загону затримано 150 незаконних мігрантів і порушено 15 кримінальних справ (за незаконне переправлення осіб через державний кордон України, підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів) стосовно громадян Сомалі, Афганістану, Пакистану, країн СНД, зокрема молдован, грузин, чеченців. Загалом потоки нелегальних мігрантів зменшилися у півтора рази.



До 30 % нелегальних мігрантів вдається залишитися на території суміжної європейської країни. Є випадки, коли статус біженця надавали чеченцям із дітьми або громадянам Сомалі, на території якої тривають бойові дії.



З боку самих нелегалів спостерігається більш ретельна підготовка до протиправної діяльності, використання сучасного технічного оснащення (ОР8, прилади нічного бачення), протиправні елементи постійно вишукують можливості залучення до протиправної діяльності як прикордонників, так і представників інших правоохоронних органів.



Змушені технічно переоснащуватися і самі прикордонники. На озброєння прикордонного загону було надано 20 сучасних переносних тепловізійних комплексів. Високі тактико-технічні характеристики цих комплексів дали змогу більш ефективно та з меншою кількістю персоналу прикрити значну ділянку кордону. Протягом поточного року за допомогою переносних тепловізійних приладів затримано 9 осіб, із них 8 незаконні мігранти.



Гості прес-центру також розповіли про нову систему аналізу ризиків та кримінального аналізу, яка в недалекому майбутньому почне діяти у Державній прикордонній службі України. Вона включає оцінку загроз у сфері безпеки державного кордону та оцінку ризиків у системі охорони державного кордону, зіставлення результатів оцінки та дослідження взаємозв’язків. Мета — запобігання існуючим (потенційним) загрозам або мінімізація їх негативних наслідків. До слова, на одного громадянина має витрачатися 2 хвилини, якщо аналіз ризиків сприятливий.



У пунктах пропуску левова частка затримань порушників кордону, контрабандних товарів, наркотичних речовин та зброї здійснюється за результатами оцінки загроз та ризиків. Так, протягом року виявлено 20 одиниць зброї, 65 штук боєприпасів, 122 грами наркотичних речовин, товарів на загальну суму 8,5 млн. грн., 15 транспортних засобів з підробленими чи несправними документами, 22 засоби перевезення контрабандних товарів. Товарів військового призначення виявлено не було.



Оскільки всі ми в очікуванні Євро-2012 року, то журналістів, зокрема, цікавило, як у зв’язку з цим буде здійснюватися пропускний режим через Державний кордон. Як з’ясувалося, з вересня минулого року в автомобільних пунктах пропуску діє нова технологія прикордонного та митного контролю, затверджена спільним наказом із Державною митною службою України. Ця технологія передбачає систему «червоних» та «зелених» коридорів із наданням громадянам права особисто обирати смугу руху, спрощений порядок оформлення туристичних та рейсових автобусів тощо.



Державною прикордонною службою запроваджено повну автоматизацію всієї системи пропуску, а в аеропорту “Бориспіль” проходить апробацію новітня система біометричного контролю для іноземних громадян. Зокрема, біометричні дані в паспортах зазначаються вже у 35 країнах світу. Крім того, Європейський Союз схвалив законопроект щодо поетапного впровадження до 2012 року для громадян країн Шенгенської зони паспортів з біометричними даними. Технологію біометричного контролю запровадить і Україна. Це можуть бути і відбитки пальців, сканування сітківки ока, об’ємне фото тощо. Технології в різних країнах різні, але суть залишається одною: унеможливлення підробок та фальшування при спробі незаконно перетнути кордон.



Нещодавно прикордонне відомство розробило практичний посібник для інспекторів прикордонного контролю “Відомчі стандарти культури прикордонного контролю”. Згідно з новими правилами, персонал прикордонного контролю повинен привітно посміхатися, бути ввічливим, лаконічним та тактовним у спілкуванні. Крім того, інспектор мусить компетентно пояснювати права на кордоні та свої дії, мати охайний зовнішній вигляд. Нові норми поведінки, розроблені в Адміністрації Держприкордонслужби, відповідають сучасним вимогам до персоналу пунктів пропуску і є кращим системним підходом до цієї теми у правоохоронних структурах.



“Хочу зазначити, що в цьому плані ми новатори. Наш досвід вивчається іншими правоохоронними структурами європейських країн”, — наголосив Юрій Самбор.



Якість культури обслуговування в пунктах пропуску може певною мірою формувати кожен, хто перетинає кордон: українцям та іноземцям пропонуватимуться анкети і кожен зможе оцінити роботу персоналу пункту пропуску. Анкети друкуватимуть українською мовою та мовою суміжної держави.



На ділянці Чопського прикордонного загону планується відкриття ще двох пунктів пропуску, одного на ділянці польського кордону, а другого на ділянці словацького кордону. Це ПП Лубня (Україна)—Волосата (Польща ), який за своєю структурою буде кінно-велосипедно-пішохідним і діятиме під час туристичних сезонів, та міжнародний вантажний ПП Соломоново — Черна.


clipnews