95 % ужгородських випускників зареєструвалися для проходження ЗНО

На жаль, такі ж звернення в минулі роки поки що не знаходили підтримки та розуміння й батьки продовжують викидати на випускні вечори чималі кошти… Володимир Огар пропонує після вручення документів про освіту й привітань обмежитися шведським столом із лимонадом та соками, а після десятої-одинадцятої вечора забрати випускників у коло родини…

Втім, окрім приємних урочистостей для випускників на учнів очікують серйозні випробування державною підсумковою атестацією та ще більш напружене проходження зовнішнього незалежного оцінювання. Державна підсумкова атестація очікує і на учнів початкової школи, які перевірять свою успішність із української мови (через написання п’яти невеликих тестів, виконання одного відкритого завдання і одного творчого), читання, а також виконають комбіновану контрольну роботу з математики.

Як роз’яснив у прес-центрі “Нове Закарпаття” Володимир Огар, дев’ятикласники проходитимуть ДПА (державну підсумкову атестацію) з п’яти предметів і отримають документ про базову освіту та можливість навчатися у закладах першого рівня акредитації. Дев’ятикласники 1 червня писатимуть диктант із української мови, складатимуть іспит з зарубіжної літератури або мови національних меншин за вибором ( в Ужгороді є одна словацька школа, одна російська і дві угорські), а також здаватимуть математику, географію, біологію.

Форму складання екзамену — усно чи письмово — учнівський колектив обирає самостійно. Заклади нового типу, ліцеї та гімназії, згідно з рішенням педагогічної ради обирають також предмет, що ведеться з поглибленою формою вивчення.

Учні 11-х класів пройдуть ДПА у травні, оскільки після складання державної підсумкової атестації в червні на них очікує ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання). Протягом 11—18 травня вони пишуть контрольні роботи. Обов’язковою є українська мова у вигляді переказу (його учні писали 11 травня), а також за вибором два предмети. Якщо учень вступає на факультет гуманітарного циклу, то він складає історію, а в разі обрання ним математично-прикладного, біологічного циклу — математику.

Цього року ужгородські школи випустять 1 тисячу 15 випускників, які можуть взяти участь у зовнішньому незалежному оцінюванні й вступати до вищих навчальних закладів. Для цього в місті створено два центри реєстрації на базі ЗОШ № 6 та ЗОШ № 19, які працювали навіть у суботу та після 18.00, щоб усі бажаючі пройти ЗНО змогли зареєструватися. Таке бажання виявили 964 випускники, або 95 % від загальної кількості. Решта написала заяви про небажання проходити ЗНО в поточному році й вступати до вишів.

ЗНО можна буде пройти в чотирьох пунктах оцінювання: на базі лінгвістичної гімназії, ЗОШ № 6, ЗОШ № 19, гімназії та обласної середньої школи-інтернату. Якщо раніше пункти незалежного зовнішнього оцінювання були практично у кожному районному центрі, то нині вони є тільки в Мукачеві, Виноградові та Хусті.

Визначено також терміни проходження ЗНО. Обов’язковими для зовнішнього незалежного оцінювання є українська мова ( 2—4 червня) на базі гімназії, ЗОШ № 6, лінгвістичної гімназії та середньої школи-інтернату. Залежно від подальшого напрямку навчання учні мають обрати історію ( ЗНО триватиме 17—18 червня на базі всіх названих пунктів оцінювання) або математику ( ЗНО з цього предмета пройде на базі ЗОШ №№ 6, 19 та лінгвістичної гімназії 14—15 червня). З іноземної мови ЗНО відбудеться 7 червня на базі ЗОШ № 6, лінгвістичної гімназії, ЗОШ № 19, з географії — 11 червня (на базі гімназії, ЗОШ №№ 6, 19), з біології — 9 червня (на базі гімназії та ЗОШ № 19), хімії — 21 червня (в гімназії) і фізики — 23 червня (також у гімназії). Учні, які представляють національні меншини, матимуть право користуватися словниками.

Результати ЗНО від Регіонального центру оцінювання учнів будуть готові до 14 липня. Міністерством освіти України затверджено участь у процесі ЗНО апеляційної комісії та громадського контролю. Отримані сертифікати дійсні до 31 травня 2011 року.

Для тих, хто через поважні причини не встиг зареєструватися для проходження ЗНО (йдеться про категорії військовослужбовців, працівників силових структур, а також тих, хто перебуває за кордоном) є можливість зареєструватися безпосередньо в Регіональному центрі оцінювання в м. Івано-Франківську через п’ять днів після завершення тестування і там же пройти зовнішнє незалежне оцінювання.

Володимир Огар сказав, що в Ужгороді поки що не було звернень про бажання складати іспити національною мовою. “Якщо будуть звертатися, то будуть складати… Це їхнє право, “

— запевнив начальник міського управління освіти.

admin