1 травня Мукачівський прикордонний загін відзначив своє 66-ти річчя

Про завершення формування загону прикордонники звітують 1 травня 1944 року. Цей день стає датою офіційного заснування нині Мукачівського ордена Бойового Червоного Прапора прикордонного загону.


З 1991 року коли Україна стала незалежною державою і їй у підпорядкування перейшли прикордонні війська колишнього СРСР, Мукачівський прикордонний загін у складі 32 прикордонних застав охороняв ділянку кордону на території Закарпатської області з 4-ма країнами: Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією загальною протяжністю 467 км.


З 1 липня 2003 року у зв’язку з реформуванням Прикордонних військ у правоохоронний орган спецпризначення – Державну прикордонну службу до новосформованого Чопського прикордонного загону було передано прикордонні комендатури “Великий Березний” та “Ужгород”, а до складу Мукачівського прикордонного загону увійшли відділення прикордонного контролю “Косино”. “Лужанка”, “Вилок”, “Дяково”, “Тересва” і “Ділове”.


З того часу наш загін охороняє ділянку державного рубежу з Угорщиною та Румунією, загальною протяжністю 316,2 км. (Угорщина – 112,3 км, Румунія – 203, 9 км) у складі 20 застав. Річкова довжина кордону з цими країнами становить 120 км, а гірська – 75,2 км.


Нині Мукачівський загін очолює полковник Ігор Левадний, який з командою своїх однодумців-помічників наполег¬ливо працює над виконанням поставлених перед всім колективом загону завдань з охорони державного кордону.


Історію, як відомо творять люди. За час діяльності нашого загону ним командувало багато офіцерів, які зробили вагомий внесок у розбудову державного кордону, прагнули якомога краще навчати особовий склад тонкощів прикордонної професії, аби він досягав високих результатів у службі та навчанні, багато з яких в свій час обіймали високі керівні посади, а деякі з них на сьогоднішній день служать та обіймають високі керівні посади в Держприкордонслужбі.


Золотими літерами вписані в історію прикордонного загону також безсмертні подвиги Захара Мозгового та Миколи Шнирікова, які віддали своє життя за свободу та незалежність нашої Батьківщини. Їх імена носять прикордонні застави “Солотвино” та “Бодалово”.


На сьогоднішній день Мукачівський прикордонний загін охороняє ділянку кордону з країнами Євросоюзу Угорщиною і Румунією. Незаконна міграція, контрабандна діяльність, складна криміногенна обстановка в прикордонні – основні елементи діяльності на ділянці відповідальності.


В період з 1992 року підрозділами Мукачівського прикордонного загону було затримано понад 28 тис. незаконних мігрантів.
Протидія зазначеним чинникам потребує від особового складу загону не тільки пильності та сумлінного ставлення до своїх обов’язків, а мужності, героїзму і самовідданості під час виконання завдань з охорони кордонів Батьківщини.


Зустрічаючи день частини, воїни – прикордонники Мукачівського прикордонного загону рішуче припиняють злочинну діяльність на державному кордоні, про що свідчать затримання незаконних мігрантів контрабандних товарів, зброї та наркотичної сировини, і безпосередньо говорить про те, Мукачівський прикордонний загін – це єдиний дружний колектив, який своєю плідною працею примножує попередні досягнення. І в цьому заслуга усього нашого великого колективу – кожного солдата, сержанта, прапорщика і офіцера.

clipnews