Ужгород матиме потужний центр сімейної медицини

Незабаром в Ужгороді може запрацювати найбільший і найсучасніший на Закарпатті центр сімейної медицини. Про це «Трибуні» повідомила завідувач ужгородської міської поліклініки Віра Качанова.

Вона зокрема розповіла, що такий заклад планується організувати за підтримки міжнародної організації «Sister cities» (міст-побратимів) Корваліс-Ужгород на базі амбулаторії сімейної медицини, що в Ужгороді на Капушанській, 161. Віра Качанова також повідомила, що представник цієї організації почесний громадянин Ужгорода доктор Марк Ремптон пообіцяв забезпечити майбутній заклад дорогим сучасним обладнанням за умови його розширення. Зараз, зі слів головного лікаря, питання про збільшення площі амбулаторії, що розташована на перетині вулиць Капушанської та Легоцького вже готове до винесення на найближчу сесію Ужгородської міської ради.

— Дуже приємно, що до цього питання з розумінням поставився і Ужгородський міський голова Сергій Ратушняк, і секретар ради Юліана Бедь і заступник Володимир Химинець, — каже Віра Василівна. — Я переконана, що вже найближчим часом за їхньої підтримки ми розпочнемо цю добру справу.

— Сімейна амбулаторія працює вже 10 років, — розповідає кандидат медичних наук, завідувач курсом сімейної медицини ФПО УжНУ Павло Колесник, який 10 років тому проходив стажування у американській сімейній амбулаторії, де працює доктор Марк Ремптон. — Вона обслуговує близько 14 тисяч чоловік і є базовим центром для підготовки інтернів та курсантів на кафедрі сімейної медицини факультету післядипломної освіти УжНУ. Тому ми вже давно мріємо про створення на базі амбулаторії показового центру сімейної медицини.

Кілька років поспіль сімейну амбулаторію відвідує почесний гість з американського міста-побратима Ужгорода – Корваліса доктор Марк Ремптон. Американський лікар впевнений, що тут можна створити потужний центр сімейної медицини, але лише за умови розширення приміщень і укомплектації закладу. Відтак з американської сторони було надіслано відповідного офіційного листа на адресу ужгородського міського голови та його заступників. У ньому Марк Ремптон обіцяв, за умови розширення амбулаторії, забезпечити її сучасним медичним обладнанням. Після отримання листа, до амбулаторії для огляду з метою її можливого розширення завітали представники відділу охорони здоров’я міськради. Представники влади з’ясували, що надання необхідного додаткового приміщення є можливим і пообіцяли допомогти у цьому лікарям.

На разі невідомо, на яку суму американський партнер планує надіслати медичне устаткування, однак попередньо планується, що це може бути і ультразвуковий апарат, і рентген-апарат і оглядові столи для лікарів і лабораторне обладнання.

— Тепер залишається лише чекати рішення на позитивне рішення сесії, а відтак „закочувати рукави” і братися до роботи, — каже Павло Колесник. — Я переконаний, що ідея нашого американсьогкого колеги про підтримку розвитку сімейної медицини в Ужгороді буде реалізована. Це лише питання часу…

Павло БІЛЕЦЬКИЙ

admin