Ужгород коронують

Жителі Ужгорода та гості міста вже мали змогу помітити зміну вигляду вулиці Капушанської: замість аварійно небезпечного сухостою й нагромадження гілок, милують око охайно «підстрижені» (короновані) дерева. Детальніше про цей захід та його мету ми попросили розповісти Петра Харевича, керівника комунального підприємства ЗГ «Агро-мікс», яке днями виконувало ці роботи.

Коронування або по-простому обрізка дерев в Ужгороді назрівала вже давно, — розповідає Петро Харевич. — От, уявіть: лише за січень цього року у місті зафіксовано 35 випадків, коли дерева або великі гілки падали на проїжджу частину та автомобілі. З нашого боку просто спостерігати за таким станом справ і нічого не робити було б неправильно.

Керівник підприємства також розповів, що на вулиці Капушанській буде короновано 180 дерев. На черзі також вулиці Собранецька та Заньковецької, де зафіксовано чимало сухостою, аварійних та «хворих» дерев. Тут обріжуть по 250 рослин. Відтак підприємство планує взятися за коронування дерев у районах ліній електропередач аби під час буревіїв уникнути замикання проводів і, відповідно, знеструмлення міста. Про таку роботу уже укладено домовленість із «Закарпатобленерго».

Петро Харевич каже, що робота ця не проста й не дешева. До прикладу, коронування одного дерева, в залежності від товщі стовбура, коливається від 600 до 1000 гривень. У цьому процесі застосовують 6 одиниць техніки та 11-12 чоловік.

Наразі підприємство проводить згадані роботи своїм коштом, але керівник зізнається, що чекає прийняття бюджету аби мати змогу виконати заплановані роботи у повному обсязі.

До слова, як повідомив «Трибуну» прес-секретар міського голови Олег Подебрій, згідно нещодавнього розпорядження мера міста Сергія Ратушняка, єдиним санітарним днем в Ужгороді визнана п’ятниця.

Павло БІЛЕЦЬКИЙ

admin