Поразка, що вартує перемоги

«Попри шалений тиск опозиції та президента В. Ющенка на Прем’єр-міністра, результат, який Юлія Тимошенко отримала в другому турі виборів президента країни – 45,47 % свідчить про те, що народ України довіряє їй особисто, а також підтримує ті дії, які вона робила, як керівник Уряду, працюючи на подолання економічної кризи», – повідомив заступник голови обласного виборчого штабу кандидата на пост президента України Юлії Тимошенко, її довірена особа по 69 виборчому окрузі Андрій Сербайло.

Щодо ситуації в області, то, за підсумками другого туру президентських виборів на Закарпатті Юлія Тимошенко отримала 279 617 голосів, що майже вдвічі більше, ніж в першому турі (141 642). А. Сербайло висловив щирі слова подяки закарпатцям, які взяли участь в другому турі голосування та віддали свій голос за Ю. Тимошенко, членам виборчих комісій, спостерігачам, які на теренах області змогли в цілому захистити волевиявлення громадян, а також активістам, працівникам виборчих штабів, які організували і провели велику організаційну та агітаційно-пропагандистську роботу.

Загалом з 6 округів, які були сформовані на території області, Ю. Тимошенко здобула перемогу в 4, набравши 51,66 % голосів, натомість Віктор Янукович набрав 41,55 %, таким чином різниця між кандидатами становить 10,11 %.

В другому турі явка виборців була ще трохи нижчою, ніж в першому, що, на думку А. Сербайла, можна пояснити двома причинами: по-перше, напередодні першого туру представники партії «ЄЦ», які мають в області адмінресурс, давали вказівки не йти на вибори, по-друге, багато з тих, хто голосував у першому турі, були заробітчанами, які повернулися додому на свята. Свята закінчилися й ці люди знов поїхали на роботу за кордон.

Разом з тим. А. Сербайло відзначив, що ці вибори показали, що адмінресурс в області не спрацював. Це свідчить про те, що виборці змінилися, а також про те, що ті, хто чинив тиск на людей, втратили авторитет і довіру громадян області. Яскравий приклад цьому результат в Мукачеві, де попри листи від В. Балоги та роздавання продуктових наборів, різниця між Тимошенко й Януковичам склала всього дві сотні голосів й то цей результат, очевидно, «зроблено» за рахунок дільниці № 36, про порушення на якій, БЮТ повідомляв в день голосування.

В області не зафіксовано серйозних порушень, які б вплинули на кінцевий результат голосування в тому чи іншому окрузі. Однак, по Україні, а особливо в Луганській, Донецькій областях та в Криму представниками кандидата на пост Президента Ю. Тимошенко зафіксовано численні порушення. Тому на розширеному засіданні центрального штабу за участі народних депутатів було прийняте рішення оскаржити результати голосування там, де зафіксовані порушення.

На запитання, як складеться ситуація після виборів, А. Сербайло відповів, що виборами життя не закінчується. Він зауважив, що вчорашнє голосування у Верховній Раді вже показало, що Партія регіонів не збирається підвищувати соціальні стандарти, за підняття яких вони так «боролися» перед виборами. Йдеться зокрема про проект закону про збільшення соціальної допомоги, авторами якого є два депутати з фракції Партії регіонів М. Папієв та О. Стоян. Під час голосування цього законопроекту до виборів в першому читанні він набрав 330 голосів, а під час голосування в другому читанні, яке відбулося 9 лютого, лише 203, при чому БЮТ дав 125 голосів, НУНС – 31, комуністи – 26, Блок Литвина – 19, а з фракції регіонів були тільки 2 голоси «ЗА», очевидно, що це були голоси авторів законопроекту.

За словами А. Сербайла, до нього звернувся баранинський сільський голова Павло Чучка, який повідомив, що напередодні вночі вже вдруге (впе
рше в 2006 році) було вчинено напад на адмінбудувлю Баранинської сільської ради. Невідомі особи вночі проникли у будівлю, зламали сейф, викрали оргтехніку й, очевидно, шукали гербову печатку. А. Сербайло звернувся до правоохоронних органів з проханням вжити всіх заходів, щоб якнайшвидше розслідувати цей напад, адже осіб, які вчинили подібний напад в 2006 році, не знайдено й досі, повідомила прес-служба БЮТ у Закарпатській області.

admin