І впали князі у ноги новому володарю…

«І впали князі у ноги новому володарю, але скорилися не всі!..! – майже за літописом. У Києві напередодні інавгурації Президента України впала частина пам’ятника засновниками Києва князям Кию, Щеку, Хоріву та їх сестрі Либідь. Та впали не всі – Кий та Либідь з місця не зрушили. Отака прикмета…

Ситуація ж з новим Президентом України поки що така, що на інавгурацію прибули лише вісім глав держав світу. Серед них немає нікого з вісімки, а серед прибулих лише глави держав з СНД та країн, що були у «радянському таборі». Все виглядає по-совковому зворушливо. А далі Європа, і навіть Африка прислала третіх, четвертих ті шостих осіб. Така справжня до нас шана.

На володіння Києвом заступали різні володарі, і різними методами. Навіть палили Київ за непокору… Але Київ вистояв і стоятиме. А новий Президент України склав присягу та виголосив звернення до народу України після виконання гімну-молотви «Боже великий єдиний нам Україну храни…»

Мало хто помітив коли Україна полярно розділилася на дві частини. Не стало червоного поясу та червоної більшості, але з’явилося нове протистояння кольорових угрупувань яке поступово поглиблювалося. Відліком перегрупування та поглибленням прірви став час помаранчевої революції. Народ показав, що він є, а йому знову показали приховану у чужій кишені комбінацію. Вона була не поміченою, але її «магічний» вплив відчула більшість. Тепер всі гарячково намагаються перерахувати «кроки з десятки». Десяти немає, а кількість невизначена.

То за логікою літописів виходить, що «народ повстав , і покликав нового володаря справи залагодити…» Як воно буде? Поки що невелика загадка. Розгадка лише в тому, що володарі не виконують обіцянки. Згадуючи, як російськомовний Леонід Кучма через пару тижнів заговорив українською, і Україна… полегшено зітхнула. Здається, що подібні аналогії з полегшеними зітханнями все ж можливі.

Здається, що незабаром пройде втома і напруга від виборів. До нової влади буде уважно придивлятися світ. Можливо проклюнуться і будуть поміченими якісь позитиви, яких втомлена країна вже зачекалася. А народ кожного разу сам себе заспокоює, що нова влада не нашестя.

Хай Вей

admin