Сергій Ратушняк: «Просніться, браття!! І не будьмо вже рабами на рідній землі!»

Мешканці Міжгір’я прийшли на зустріч з кандидатом у Президенти України Сергієм Ратушняком, щоб почути правду й знайти вихід із ситуації, в якій опинилося Закарпаття, розташоване у центрі Європи та межуючи з чотирма країнами ЄС, стало територією із комплексом меншовартості. Закарпатець Сергій Ратушняк – перший, хто заявив на всю державу про готовність довести протилежне: Закарпаття з його попереднім досвідом життя у Європі може і буде прикладом для всієї України. «Нас, територію Закарпаття з населенням 1 млн. 300 тис. душ подарували одній сімї – Балог. Таке треба припинити і тепер цього не буде», – заявив Сергій Ратушняк. Віддане балогам на відкуп розграбоване Закарпаття деградувало, розкрадалося (32 га закарпатських полонин загарбано цим кланом), знищено пріоритетні виробничі галузі і як наслідок, за соціально-економічними параметрами ми програємо іншим областям. Сергій Ратушняк має поламати консервативне бачення Україною Закарпаття як краю покірних і безсловесних рабів, якими заправляє Балога і «Барва». Ми зможемо розвивати економіку і соціально-гуманітарні сфери регіону, але тільки зламавши злочинну вертикаль влади в області й країні.

Для розвитку і модернізації розграбованих регіону і країни потрібні кошти. Як справжній закарпатець, що знає, як заробити гроші, Сергій Ратушняк пропонує конкретну програму того, де знайти кошти і як суттєво збільшити державний і місцеві бюджети. Нею він поділився з людьми, які прийшли на зустріч, а також назвав невідомі для них факти банківського бандитизму, суддівської корупції, розповів, як «вимиваються» наші гроші. Крім олігархів, які привласнили підприємства за вартістю одного його місячного прибутку (замість суми 5-річного прибутку), прихопивши собі і своїм сім’ям металургійні, хімічні підприємства, порти нашу державу дожирає чиновницький апарат із мільярдними коштами на їхнє утримання: наприклад апарат СБУ зріс до 47 тис працівників, а штат прикордонників-охоронців кордону – до 12 тисяч та ще 32 тисячі осіб ними управляють. Боротьба з бідністю буде мати результат за умови запропонованих Сергієм Ратушняком рішучих кроків: переоцінки вкрадених у держави підприємств (для чого слід внести зміни до законодавства), оподаткування надлишкового майна на рівні 1 відсотку від державної власності, припинення пограбунку місцевого самоврядування, якому залишається тільки третина від заробленого, введення 20 % плати за користування надрами і транзит. (Вочевидь, Ющенко прочитав програму Ратушняка, бо почав випускати плакати з пропозицією обкласти 20 % податком літаки і яхти).

Сергій Ратушняк сказав, що вимагатиме від того, хто виборе посаду Президента України (перед Януковичем із його судимостями політична еліта, яка править світом,. не відчинить двері, а держава з таким президентом стане державою-ізгоєм) вимагатиме конкретної відповіді на запитання: ми нація, народ чи ми натовп?.. За три злочини перед Україною і навіть тими, хто ще не народився – за Росукренерго, Тендерну палату, рефінансування банків — винні мають відповісти, адже на цих газових і банківський аферах кожного українця уже пограбовано на 2 тис. доларів. Україні не потрібен російський газ, оскільки при потребі 19 млрд. м³ газу ми видобуваємо 22 млрд. м³, але тому що газові свердловини у руках брата Ющенка, Рудьковського, Шуфрича при собівартості 11—15 доларів вони продають його за європейськими цінами.

Під час зустрічі люди поділилися з Сергієм Ратушняком своїм обуренням щодо привласнення Боржавських полонин балогами, де з метою дерибану створено дві фірми-«пустушки». Кандидат від Закарпаття рішуче висловився за негайне порушення кримінальної справи та повернення полонин горянам. «До вас мають приїжджати, щоб оздоровлюватися, дихати цим цілющим повітрям і платили вам за це», – акцентував Сергій Ратушняк, адже дотаційний на 88 % Міжгірський район можна витягнути з кризи завдяки розвитку туристичної галузі, зокрема, «зеленого» туризму, створенні невеликих приватних підприємств з заготівлі та переробки грибів і ягід, виробництва екологічно чистих консервів, соків, морсів тощо. Також мешканці Міжгір’я звернулися з проханням допомогти встановити пам’ятник воїнам-афганцям, знаючи, що в Ужгороді Сергій Ратушняк збудував для афганців 82-квартирний будинок, а пам’ятник встановив за свої кошти. На зустрічі люди запевнили свого земляка: 17 січня із бюлетенями в руках вони готові довести, що Закарпаття — не вотчина балог і не маргінальна територія, якою управляють з «Барви», і підтримають кандидата в Президенти України Сергія Ратушняка.

З властивими гостротою, відвертістю й гумором, які знаходили позитивні відгуки в кожній аудиторії, Сергій Ратушняк поспілкувався у вівторок і з громадою Воловця, спільно дійшовши висновку, що закарпатцям немає кого підтримувати на президентських виборах, окрім Ратушняка. А тому в першому турі треба проголосувати за «закарпатську лисину», а в другому – «за косу». Такий посил волівчани підтримали гучними схвальними оплесками.

Цього дня Сергій Ратушняк провів дві зустрічі у смт. Великий Березний на швейній фабриці «Лютянка», колектив якої становить близько чотирьох сотень працівників, а також з громадою селища у приміщенні конференц-клубу «Карпати». Великобезнянці запитували про надання населеним пунктам статусу гірських, на що Сергій Ратушняк відповів, що разом з нардепами Сятинею і Матвійчуком ініціювали розгляд даного питання в парламенті, але воно не було підтримане. Однозначно, що до питання про надання гірського статусу селам Великоберезнянщини треба буде повертатися.

Мешканці Перечина, які увечері 12 січня зібралися у будинку культури поспілкуватися з Сергієм Ратушняком, активно підтримували його позицію щодо скасування підписаного Яценюком антиукраїнського за змістом договору реадмісії, який може перетворити Україну на відстійник для нелегалів з усього світу. А це, як відомо, несе небезпеку нетипових для нас хвороб і повну нездатність їм протистояти. Не кажучи вже про економічну складову (утримання таборів для нелегалів, депортація їх додому), бо жодної допомоги від Європи ми не одержуємо. Як це не прикро, але екологія Закарпаття, зокрема, Перечинщини, дедалі погіршується. Проблеми населенню створює функціонування Перечинського лісохімкомбінату, де практично не вкладаються кошти в модернізацію очисних та інших систем підприємства, люди хворіють через забруднення повітря і води. Репліками «Правду каже» реагували присутні на виступ Ратушняка про необхідність ввести принцип візового віддзеркалення для іноземців. Перечинці, як і решта громадян України відчувають постійне приниження людської г
ідності в консульствах і посольствах іноземних держав, які без пояснення причин масово відмовляють у видачі віз (вони у Європі плані тільки для нас), а для їх оформлення вимагають (як-от Чехія) медичні довідки про СНІД, туберкульоз, венеричні хвороби. Натомість до нас безперешкодно їдуть різного ґатунку збоченці, сутенери, сумнівний зброд з усього світу. Присутні прореагували оплесками на повідомлення Сергія Ратушняка про те, що завдяки ініціативі і наполегливості, проявленій в українській столиці саме закарпатцем, у місцевого самоврядування всієї України з’явився реальний шанс позбутися обдираловки. Під натиском Сергія Ратушняка, який звернувся до Асоціації міст України не приймати місцеві бюджети на 2010 рік, доки для місцевого самоврядування не залишатимуть 50 % від заробленого, основні політичні гравці були змушені вписати до своїх програм уже 60 %. Кандидат у разі обрання його на посаду президента має нести відповідальність, включно до кримінальної, за невиконання обов’язків й обіцянок, переконаний Сергій Ратушняк. Як бачимо, ні «він», ні «вона», які вже двічі обіймали пост прем’єр-міністра, своїх обіцянок не виконали, але дискредитувавши себе, вони знову прагнуть влади. Тому вже цієї неділі, 17 січня, кожен із нас долучиться до того, якою бути Україні завтра.

Завершуючи зустріч, Сергій Ратушняк звернувся до земляків: «Просніться, браття!! І не будьмо вже рабами на рідній землі!»

admin