ПРЕМІЯ ЗА ПРОПАГАНДУ ДОБРА

21 січня в Ужгороді відбулося вручення першої журналістської премії імені Йосипа Терелі. Відзнака заснована Мукачівською греко-католицькою єпархією і присуджується за підсумками року за публікації, в яких порушуються важливі проблеми духовного життя закарпатців, пропагуються релігійна терпимість, взаєморозуміння та духовні цінності.

Вручаючи нагороди у своїй єпископській резиденції, Апостольський адміністратор владика Мілан зазначив, що ідея премії для журналістів виникла вона під час спільної минулорічної поїздки храмами Хустщини, Міжгірщини та Воловеччини. Підтримувати толерантність і виваженість у багатоконфесійному краї – це вимога часу, і немаловажну роль тут відіграють засоби масової інформації.

Показово, що премію назвали ім’ям Йосипа Терелі, нашого земляка, одного із найвідоміших українських захисників прав віруючих в Радянському Союзі, який торік на 66-му році життя помер у Канаді. Провівши за свої погляди третину свого віку у радянських в’язницях і таборах, а третину – у вигнанні, уродженець Міжгірщини знайшов свій спочинок на Іршавщині, залишивши по собі десятки книг, статей, лекцій, віршів і картин.

Отож, першими лауреатами журналістської премії імені Йосипа Терелі стали: Олександр Гаврош за статтю “У чужий монастир із нашим уставом” (І премія), Віталій Пумпинець за статтю “Безславний життєпис убивці єпископа” (ІІ премія), Тетяна Грицищук за статтю “Конфлікт по-імстичівськи” (ІІІ премія).

Крім того архієрейськими грамотами відзначені Оксана Штефаньо (“Новини Закарпаття”), Михайло Фединишинець (“Старий Замок-Паланок”), Мирослава Мацо (“Благовісник”), Сергій Федака (“Трибуна”), Тетяна Літераті (“Ужгород”) та публіцист і письменник Василь Пагиря за книжку “Свідок Правди і Любові”, присвячену постаті Йосипа Терелі.

Отримання відзнаки для більшості журналістів було цілковитою несподіванкою. Тетяна Грицищук щиро зізналася, що тільки після отримання запрошення на церемонію, переглянула свої матеріали за минулий рік та із здивуванням виявила, що написала аж 13 статей на релігійну тематику. А Олександр Гаврош, який за словами єпископа пише цікаво, але колючо, підкреслив, що дуже добре, що з’явилася премія за пропаганду добра і вона носитиме ім’я відомого правозахисника Йосипа Терелі.

Цього року премію отримали лише представники преси, але в майбутньому нагорода буде охоплювати і радіо та телебачення. Також владика Мілан повідомив, що у 2010 році для журналістів заплановано три спільні поїздки: екскурсія греко-католицькими парафіями Ужгорода, поїздка релігійними місцями Перечинщини та Великоберезнянщини та подорож святинями Західної України.

Не втримався єпископ, аби не поділитися приємними для єпархії новинами – незабаром буде відкрита нова бібліотека УжНУ, яка до тепер знаходиться в резиденції (наступного місяця вже починають перевозити книжки в нове приміщення). А 14 січня в селі Сойми освячено сто першу церкву його 7-річного єпископського служіння.

Урочистості нагородження додали пісні у виконанні молодіжного духовного хору ужгородської парафії Всіх святих і Святого Йосафата (мікрорайон Шахта) під керівництвом Світлани Глеби. Хоча хор існує лише півтора року, він вже береться за складні пісні ХVІІ століття. Саме ці пісні з глибокої давнини, пройняті духовністю, припали до душі молодим хористам. Щоб зібрати кошти на завершення будівництва церкви, колектив випустив диск «Різдвяні колядки» з аудіо- та відео записами свого виступу, який було презентовано під час вручення премії.

Оксана Чужа

Фото автора

admin