Хроніка подій 2009 року

Січень

Світ

Палестинці здобули історичну перемогу в тритижневому протистоянні з ізраїльськими військами, заявив глава ісламістського уряду Сектора Гази Ісмаїл Ханія. 17 січня Ізраїль припинив активні бойові дії в Газі. Три тижні бойових дій у Секторі Гази забрали життя приблизно 1170 палестинців, понад 5,2 тис. палестинців було поранено. 18 січня палестинський ісламський рух ХАМАС оголосив перемир’я.

27 січня 16-м патріархом Московським і всієї Русі став митрополит Смоленський і Калінінградський Кирило. Митрополит Кирило набрав 508 голосів членів Помісного собору. Сан патріарха є довічним.

Україна

Газова війна між Україною і Росією. Україна вперше показала зуби Росії. Конфлікт укотре полягав у ціні газу для України і транзиту в Європу. Досягненнями для України стали підписана на 10 років угода та отримання газу без посередників. Вдалося домовитися про ціну 240 доларів за тисячу кубометрів.

Україна на межі дефолту. За даними експертів ООН, економіка України найгірша у світі. Оприлюднена доповідна записка міністра фінансів В. Пинзеника свідчить, що Україна потрапила у кризу гіршу, ніж у 1994 році. Думки експертів розділилися, одні вважали, що це провокація проти Тимошенко, інші, що загроза таки велика і доповідна Пинзеника відповідає дійсності.

Невдалий підпал. У ніч із 2 на 3 січня Балога ледь не згорів на найкрутішому швейцарському курорті під час новорічного відпочинку. Шале, в якому відпочивав голова секретаріату, згоріло дотла, а родина Балог врятувалася втечею.

Закарпаття

17 січня біля с. Кострина сталася аварія на продуктопроводі “Прикарпаття Захід — Транс”. Труба діаметром 530 мм розгерметизувалася, внаслідок чого на поверхню почало виливатися дизельне паливо. Через витік солярки було забруднено близько 4 тис. квадратних метрів земельних ресурсів. У селян у колодязях замість води була солярка, деякі селяни під час аварії черпали дизпаливо відрами. На щастя, МНСникам вдалося не допустити потрапляння солярки у річку Уж. Загалом внаслідок аварії вилилося 60 тонн солярки.

Лютий

Світ

2 лютого під час виступу китайського прем’єра Вень Цзябао в Кембриджському університеті в його бік полетів черевик. Один зі слухачів перервав промову прем’єра свистом, а потім вигукнув: “Це скандал! Як може університет прогинатися перед диктатором?”. Після цих слів молодик кинув на сцену черевик, але в прем’єра КНР не влучив.

21 лютого у Словаччині туристичний автобус зіткнувся з потягом: 13 жертв. Ще 20 осіб дістали поранення. Потяг врізався в автобус на повній швидкості.

Всього в туристичному автобусі було 36 осіб.

Україна

Намагання опозиції зняти Ю. Тимошенко з посади прем’єр-міністра України виявилося невдалим. Не вистачило голосів.

Екс-президент України Леонід Кравчук оприлюднив заяву, в якій закликав Ющенка добровільно піти у відставку. Більшість експертів зійшлися на думці, що Кравчук озвучив те, чого очікує від Ющенка переважна більшість українців. Кравчук порівняв діючого президента з танком, який не стріляє.

Закарпаття

Замовне вбивство. 5 лютого в Ужгороді розстріляли власника автозаправки, бізнесмена Грузіна. Вбивця кількома пострілами впритул вбив 39-річного чоловіка, залишивши на місці вбивства пістолет з глушником і рукавички.

Обла
сні депутати нарешті затвердили прапор. На велике здивування як експертної комісії, так і більшості закарпатців депутати не знайшли кращого варіанта, як затвердити український жовто-блакитний варіант із закарпатським гербом у лівому верхньому куті.

Березень

Світ

5 березня міністри закордонних справ країн-учасниць НАТО офіційно оголосили про те, що Північноатлантичний альянс відновлює відносини з Росією. Контакти, що були перервані після серпневого воєнного конфлікту в Південній Осетії, відновлені в повному обсязі.

11 березня внаслідок стрілянини в школі у місті Вінненден на південному заході Німеччини загинули 15 осіб і 17-річний юнак, що відкрив вогонь. Після того, як юнак зрозумів, що не втече з місця злочину, він вистрелив собі в голову.

Україна

4 березня відбулося силове збройне захоплення державної структури “Нафтогаз” автоматниками зі спецзагону “Альфа” СБУ. Команду відібрати від держави газ (11 млрд. кубів) на користь олігарха дали Ющенко з Балогою. Юлія Тимошенко встала на захист інтересів держави.

401 голосом парламент ухвалив рішення про проведення виборів президента не 17 січня, а 25 жовтня. Ющенко заявив, що опротестує рішення Ради в Конституційному суді.

Закарпаття

Вандали на Верецькому перевалі пошкодили пам’ятник на честь знайдення угорцями батьківщини. Міністерство закордонних справ Угорщини висловило занепокоєння і обурення з приводу дій невідомих. Натомість міліція з приводу наруги не порушила жодної кримінальної справи, обгрунтовуючи це тим, що пам’ятник не являє собою історичної чи архітектурної цінності. В Ужгороді від дій вандалів постраждав пам’ятник Ш. Петефі, розташований на однойменній площі. 15 березня в переддень запланованих у Ужгороді святкувань з нагоди річниці Угорської революції невідомі облили пам’ятник фарбою.

Син голови Конституційного суду Андрій Стрижак розбив у Ужгороді автомобіль Кахи Каладзе за 300 тис. євро. Міліції не вдалося приховати сліди ДТП, хоча про те, що за кермом був Стрижак, правоохоронці так і не зізналися. Приголомшило і покарання правопорушника — 340 грн. штрафу, тоді як тільки штраф за перевищення швидкості складає близько тисячі грн.

“Королевою України 2009” стала ужгородська барменка Елеонора Демеш.

Квітень

Світ

Акції протесту у столиці Молдови після парламентських виборів, у яких переконливу перемогу здобули комуністи. Опозиція підпалила будівлю адміністрації президента. Демонстранти вимагали провести перевибори. Правоохоронні органи Молдови затримали 193 учасників масових заворушень у Кишиневі. Внаслідок заворушень постраждали 270 чоловік, щонайменше одна людина загинула.

Зміна прем’єр-міністра викликала масові заворушення в Угорщині. 16 квітня в Будапешті акції протесту проти призначення прем’єр-міністром Угорщини Гордона Бойної переросли в масові заворушення. У ході зіткнень демонстрантів із поліцією постраждали деякі протестувальники й поліцейські. Загалом потерпіли 11 демонстрантів і 19 поліцейських. 13 учасників масових заворушень у Будапешті були затримані. Всього в демонстрації взяли участь близько п’яти тисяч людей.

Спалах свинячого грипу в Мексиці.

Україна

Ющенко хоче змінити Конституцію і створити двопалатний парламент. У верхній палаті будуть представники регіонів, а колишні президенти сидітимуть у тій палаті довічно.

Закарпаття

4 квітня в Ужгородському аеропорту був арештований літак президентського секретаря Балоги. Луценко звинуватив Балогу в незаконному використанні іноземних транспортних засобів. Більше того, Луценко також мав питання до голови Секретаріату Президента у справі вбивства бізнесмена Грузіна в Ужгороді.

Мукачівський замок таки вдалося відібрати від загребучого клану Балог. Верховна Рада висловила свою принципову позицію стосовно “Паланку”, ухваливши 15 квітня Постанову “Про заходи щодо збереження культурної спадщини”.

13 квітня Ужгородський міський голова Сергій Ратушняк затримав озброєного хулігана, який у людному місці грозив “Усіх постріляю!”

Травень

Світ

Міністри закордонних справ понад 40 країн Азії та Європи 26 травня засудили проведення КНДР ядерних випробувань, назвавши їх очевидним порушенням резолюцій ООН. 25 травня вранці КНДР “для всебічного зміцнення сил ядерного стримування республіки” провела успішне ядерне випробування. За даними Міноборони РФ, потужність випробуваного ядерного пристрою склала від 10 до 20 кілотонн.

Україна

Заступника голови СБУ Тиберія Дурдинця оголошено в розшук. Печерський райсуд Києва постановив, що Дурдинець має бути затриманий, а його службовий кабінет і житло піддані обшуку за фактами невиконання судових рішень, незаконного порушення справ.

Ющенко визначився, що буде йти на президентські вибори за підтримки “Нашої України”. Натомість від Балоги зажадав закрити “ЄЦ”.

Крах балогівського клану. Балога зі скандалом пішов із президентської канцелярії.

21 травня донецький “Шахтар” виграв фінал Кубка УЄФА. У фінальному поєдинку гірники з рахунком 2:1 здолали німецький “Вердер”. Таким чином, українська команда вперше в історії незалежної України перемагає у фіналі єврокубка.

Закарпаття

Закарпатський учений Павло Федака очолив найбільший у Європі музей — Національний музей народної архітектури та побуту в Пирогові.

Гаваші дістав від Тимошенко догану за неналежне виконання службових обов’язків. У відповідь він зазначив, що опротестовуватиме звинувачення в суді.

Червень

Світ

25 червня помер король поп-музики, легендарний американський співак Майкл Джексон. За час своєї кар’єри він став найуспішнішим комерційним проектом в історії світу.

Загін військових бунтівників захопив президента Гондурасу. Військові заколотники 28 червня заарештували президента Гондурасу Мануеля Селайю. Скинення президента Гондурасу не підтримала жодна країна світу. 28 червня Верховний суд Гондурасу виніс постанову, яка охарактеризувала військовий переворот як дії з “захисту конституційного ладу”. Через кілька годин Національний Конгрес проголосував за відставку Селайї і призначив тимчасовим головою держави Мічелетті.

Україна

Широка коаліція між ПР і БЮТ так і не утворилася. Янукович заявив, що хоче, щоб його обрав президентом народ. Напередодні утворення “ширки” активно обговорювалося питання вибору президента парлавментом, а не народом.

Закарпаття

Стихійний базар, який давно і незаконно розмістився в обласному центрі по вул. Фединця, нарешті вдалося знести. Очищення проїжджої частини на Фединця дасть можливість розвантажити транспортний рух на Корятовича та привести до ладу історичну частину міста.

Мешканці Драгова під час конфлікту з міліцією перекинули машину ДАІ разом із двома даішниками всередині. Конфлікт розгорівся через те, що в село заїхало кілька екіпажів районного ДАІ, щоб перевірити мешканців села, чимало з яких їздять із закордонними номерами. За словами драгівчан, їхні дії були зумовленні тим, що їм набридло давати хабарі даішникам, які постійно їх вимагають.

Липень

Світ

На німецькому шосе 19 липня ДТП спричинила зіткнення інших автомобілів. Усього в аварію потрапили 259 автівок. Після зітк
нення в автомобілі, що стояли на шосе, почали один за одним в’їжджати інші автомобілі, частина яких зійшла з автобану. Внаслідок аварії утворився 30-кілометровий затор.

Расистський скандал. 25 липня Президент США Барак Обама заявив, що шкодує про свої слова на адресу білого поліцейського в штаті Массачусетс, який заарештував темношкірого професора Гарвардського університету Генрі Гейтса. Інцидент з арештом Гейтса трапився 16 липня. Вчений, голова Інституту африканських і афроамериканських досліджень Гарварда і фахівець із історії американських негрів, повернувся в Кембридж після тривалої відсутності й виявив, що не може відімкнути двері свого будинку. Йому довелося зламати їх, однак це помітила випадковий свідок, яка прийняла його за грабіжника і викликала поліцію.

Україна

Ющенко звільнив головну силову опору Балоги — начальника Управління держохорони України мукачівця Василя Гелетея.

Знайшли Пукача. Екс-начальника Головного управління кримінального розшуку Департаменту зовнішнього спостереження МВС України, генерал-лейтенанта Олексія Пукача знайшли на Житомирщині. За офіційною версією, саме він став головним виконавцем убивства журналіста Георгія Гонгадзе. За версією слідства, Пукач власноруч задушив Гонгадзе.

Закарпаття

Балогівці отруїли 70 діток. Скандал, який розгорівся навколо санаторію “Перлина Карпат” сколихнув усю Україну. Ще би пак, 70 дітей, які відпочивали в санаторії, довелося знімати з поїзда через важкий стан здоров’я. Перевіряючи заклад після такого інциденту, в багатьох місцях були виявлені сальмонела та стафілокок. Цей санаторій Балоги колись грубо відібрали від профспілок. У ході перевірок було встановлено, що директор балогівець Сікора перетворив санаторій ледь не на сімейну фірму, а дітей годував простроченими продуктами.

Начальника Ужгородської митниці відсторонено від виконання обов’язків на митниці через підозри у причетності до масштабної сигаретної контрабанди. Словацькі поліцейські виявили вантажівку з причепом, ущерть забиту контрабандними сигаретами (всього 117 ящиків).

Ужгородська міськрада прийняла на баланс міста дитячу вузькоколійку. “Укрзалізниця” закрила її ще кілька років тому через нерентабельність.

Серпень

Світ

17 серпня сталася аварія на Саяно-Шушенській ГЕС, яка є найбільшою в Росії. НП сталася під час проведення ремонтних робіт. Було зруйновано другий гідроагрегат станції, внаслідок чого затопило машинну залу. Кількість жертв аварії на Саяно-Шушенській ГЕС у Росії сягла 75 осіб.

Грузія вийшла з СНД. Ноту про вихід зі співдружності МЗС Грузії направило до виконкому СНД 18 серпня 2008 року після воєнного конфлікту на Кавказі.

Україна

Ющенко блокує “Євро-2012”. Президент України наклав вето на закон, який Верховна Рада прийняла на фінансування “Євро-2012”.

Ратушняк пробудив Україну. Мер Ужгорода Сергій Ратушняк відкрито заявив про те, що більшість українців продовжують обговорювати лише “на кухні”. Єврейські клани почали боротьбу проти Ратушняка, звинувативши його в антисемітизмі. Спочатку Рабинович заявив, що Ратушняк “буде сидіти”, а через деякий час проти мера Ужгорода без всякої правової і документальної бази порушили кримінальні справи.

29 серпня відкрито новий стадіон футбольного клубу “Шахтар” “Донбас-Арена”. Про відкриття стадіону під час урочистої церемонії заявив президент “Шахтаря”, бізнесмен Ринат Ахметов. На урочистостях, присвячених відкриттю стадіону, були присутні президент Віктор Ющенко, прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, голова Верховної Ради Володимир Литвин, лідер Партії регіонів Віктор Янукович, інші вітчизняні та закордонні політики. Як
стверджують у керівництві “Донбас-Арени”, вона готова приймати фінальні матчі Ліги чемпіонів та Ліги Європи УЄФА. Загальна вартість стадіону та розташованого навколо нього парку становить 400 млн. доларів.

Закарпаття

Провокація від активістів “Фронту змін”. Яценюківські палатки без дозволу мерії на розташування наметів перетворили Ужгород на військово-польовий табір. Зробивши зауваження одній із агітаторок, Сергій Ратушняк почув у відповідь брутальну лайку. Того ж дня “фронтовики” викинули в центральні ЗМІ відверту брехню нібито мер Ужгорода побив бідну дівчину. Чистої води піар на брехні…

Вбивство валютника в Ужгороді. 29 серпня близько 8-ї години ранку в під’їзді власного будинку по-звірячому був убитий 38-річний ужгородець. Причиною смерті стали численні ножові та вогнепальні поранення. Міліція оголосила про винагороду 50 тис. грн. за інформацію, яка допоможе розкрити вбивство.

Вересень

Світ

Іракський журналіст Мунтазер аз-Заїді, який прославився тим, що жбурнув свої черевики в президента Буша, 15 вересня вийшов із в’язниці. Аз-Заїді було засуджено до трьох років тюремного ув’язнення, однак у серпні іракський суд виніс рішення про його дострокове звільнення. Як повідомлялося напередодні, після звільнення аз-Заїді чекають двоповерхова вілла і палестинська наречена з приданим у вигляді золота і коштовних каменів.

Грузію та Україну “приймуть у члени НАТО, коли вони стануть відповідати необхідним критеріям”, заявив генсек НАТО Расмунсен.

14 вересня в Італії заарештовано одного з 30 найбільш розшукуваних найманих убивць, боса калабрійської мафії Кармело Барбаро. Поліція затримала Барбаро в момент, коли він готувався до чергової зміни зовнішності в одній із приватних клінік на півдні країни. Поліція не могла зловити Барбаро майже десять років.

Україна

Спеціальна парламентська комісія виявила, що Ющенка ніхто не труїв. Його тодішній соратник Давид Жванія повідомив, що Ющенко міг чогось недоброго з’їсти, а діоксин у кров йому “додали” в одній із лабораторій США.

Закарпаття

Брутальне вбивство на стадіоні “Автомобіліст” в Ужгороді. 17-річний молодик спочатку жорстоко згвалтував, а потім убив 51-річного свалявчанина. Убивцю через якийсь час затримали. Причиною такого вчинку став борг убитого 200 грн. (!).

Худльово: Премікс-2… Село Худльово стало перевалочною базою для 103 бочок хімікатів, які залишилися “безгоспними” в 9 населених пунктах району.

Жовтень

Світ

1 жовтня землетрус знищив мільйонне місто на Суматрі. У місті з населенням близько одного мільйона жителів зруйновано понад 75 % будівель. Загинуло 1100 осіб, ще 2,4 тисячі людей дістали різні травми. Тисячі людей залишилися без житла.

9 жовтня Нобелівську премію миру за 2009 рік присуджено президентові США Баракові Обамі за екстраординарні зусилля у зміцненні міжнародної дипломатії та співробітництво між людьми.

17 жовтня Кабінет міністрів Мальдівської Республіки провів перше в історії підводне засідання. Таким екстравагантним чином уряд країни намагався привернути увагу до проблеми зміни клімату. Мальдівам загрожує затоплення, тому що рівень води на архіпелазі постійно піднімається. Частина островів може опинитися під водою вже до кінця нинішнього століття.

24 жовтня Президент США Барак Обама оголосив у країні надзвичайний стан у зв’язку зі зростанням кількості хворих вірусом A/H1N1, так званим свинячим грипом. Загальне число хворих у Сполучених Штатах перевищило мільйон осіб, понад тисяча людей померли.

8 листопада Словаччина закрила майже всі прикордонні переходи з Укр
аїною. Причина такого рішення пов’язана з небезпекою поширення грипу А/H1N1.

Україна

“Артеківська” педофілія. Нардеп Колесниченко заявив, що в таборі “Артек” нардепи розбещували дітей і знімали дитяче порно. Прокуратура підтвердила заяву депутата.

14 жовтня Президент України Віктор Ющенко звільнив Андрія Кислинського з посади заступника голови Служби безпеки України. 12 жовтня спеціальною перевіркою Міністерства науки і освіти було встановлено , що диплом заступника глави СБУ Андрія Кислинського — фальшивка. Скандал із Кислинським “підмочив” бізнес “липових” дипломів у Україні.

19 жовтня офіційно розпочалися змагання кандидатів у президенти. Комітет виборців України очікує брудної президентської кампанії. Війна компроматів та політреклама цілком витіснять цивілізовані дискусії між політиками.

Закарпаття

Ужгород першим дав відсіч зухвалим провокаціям “фронтовика” Яценюка, якого освистали, не давши йому сказати і слова. У свою чергу Яценюк слів уже не підбирав, пообіцяв ужгодцям спершу “взятися за їхні яйця”, а потім “голови повідкручувати”…

Балогівцям не вдалося ошукати закарпатців на 20 тис. га лісу. Згідно з рішенням сесії мисливському товариству “Грінвуд” надавалося в оренду на 25 років 20 тис. га лісу, тоді як ліс узагалі не може передаватися в оренду. Оборудку вдалося викрити і не допустити завдяки зверненням мешканців Рахівського району.

Кадрові ротації в обласній податковій. На зміну Шаповаловій вже вдруге призначили Мирослава Хом’яка. Також було змінено всіх заступників.

Листопад

Світ

Після вибухів на складах військово-морського флоту в Ульяновську зникли безвісти 35 людей. Загалом кількість постраждалих при вибухах в Ульяновську склала 60 осіб. Крім того, з будинків, розташованих недалеко від складів ВМФ, було евакуйовано близько 3 тисяч осіб.

20 листопада лідери Євросоюзу одноголосно обрали прем’єр-міністра Бельгії Хермана Ван Ромпея на посаду першого президента ЄС, а єврокомісара з торгівлі британку Кетрін Ештон — на посаду верховного представника ЄС із закордонних справ і безпеки, повідомив прем’єр-міністр головуючої в ЄС Швеції Фредерік Рейнфельдт.

Аварія потяга Москва—Петербург у Тверській області забрала життя 26 людей, 95 людей зазнали поранень, ще 4 вважаються зниклими. Під час аварії потяга, який йшов на швидкості близько 200 км/год., зійшли з рейок і найбільше пошкодилися хвостові вагони. При підриві Невського експреса було використано заряд із пластичною вибухівкою. Відповідальність за підрив Невського експреса взяли на себе кавказькі моджахеди.

Україна

13 листопада ЦВК завершила реєстрацію кандидатів на пост Президента України. У виборчій кампанії візьмуть участь 18 громадян України, що в належні терміни подали необхідні документи і внесли на безготівковий рахунок Центрвиборчкому заставу в розмірі 2,5 млн. грн.

Масовий грип. Політики використовують ситуацію для власного піару. Штучне підняття цін на ліки, лимони та часник, дефіцит масок спричинили масову істерію серед українців. Через епідемію грипу в Західній Україні був введений карантин. Загалом від грипу померли 463 людини.

Нахабне втручання у внутрішні справи України з боку Ізраїлю. Ізраїльське МЗС засудило реєстрацію кандидатом у президенти Сергія Ратушняка… У відповідь на втручання у внутрішні справи України Сергій Ратушняк вимагав розірвати дипломатичні відносини з Ізраїлем.

Закарпаття

Міліціонер застрелив мисливця. За версією міліції 23-річний мисливець насправді проводив відстріл тварин у заповідній зоні й під час затримання намагався вихопити зброю в міліціонера. У свою чергу прокуратура області порушила кримінальну справу за умисне вбивство і пере
вищення службових повноважень проти старшини міліції.

На Ужгородщині затримали голову сільради з хабарем у розмірі 400 тис. грн. Загалом сума хабара мала бути вдвічі більшою — 800 тис. грн. За такі гроші голова сільради пообіцяла приватному підприємцеві виділення 1,6 га землі.

Сергій Ратушняк став першим у історії Закарпаття кандидатом у Президенти України.

Грудень

Світ

1 грудня в ЄС набув чинності Лісабонський договір. Це стало можливим завдяки ратифікації цього договору в усіх державах ЕС. На думку експертів, практичний сенс Лісабонської угоди полягає в тому, щоб зробити розширений ЄС керованим.

Наголошується, що нова угода обмежує роль держав, що входять до ЄС, на користь Союзу. Це викликало опір низки країн, які не відразу ратифікували договір, зокрема Ірландії, Польщі та Чехії

4 грудня в нічному клубі “Хромая лошадь” у центрі Пермі спалахнула сильна пожежа. У закладі, розрахованому на 450 відвідувачів, у момент інциденту перебувало щонайменше 250 чоловік — гості та персонал. Кількість загиблих склала 146 осіб. 83 людей перебувають на лікуванні. Заарештовані всі підозрювані у справі. Уряд Пермського краю пішов у відставку.

Україна

Ющенко домовився про крісло прем’єра. Зблизившись на спільній нелюбові до Тимошенко, Ющенко і Янукович вирішили розділити країну на двох. Такий союз має на меті запобігти обранню Тимошенко президентом навіть ціною знищення України.

Янукович привласнив резиденцію “Межигір’я”, хоча ласим шматком Київської області Віктор Федорович заволодів ще у 2007 році. Лише у грудні з приводу цієї теми почали випливати нові цікаві подробиці. БЮТ закликав лідера ПР добровільно звільнити державну резиденцію та повернути її в державну власність.

Україна погодилася знищити останню зброю з ядерного арсеналу. Щонайменше на 5 років кожен із нас став менш захищеним. Такий результат угоди влади з Вашингтоном про знищення ракет “Скад”

Закарпаття

19-річна ужгородка Вероніка Вовчук стала “Королевою світу 2009”. З-поміж 49 красунь із багатьох країн світу міжнародне журі визнало переможницею конкурсу українку.

Провокації не припиняються. Невідомі вторглися до виборчого штабу Ратушняка в Хусті, а на Рахівщині його активістам погрожували фізичною розправою.

Закарпаття з гімном… Неабиякого резонансу набуло питання гімну, коли на черговій сесії облради депутат Жупан запропонував проголосувати за русинський гімн “Подкарпатские Русины…” Найабсурдніше з того всього, що 46 голосами цей гімн було затверджено. Президія Закарпатської облради налякалася всеукраїнського розголосу і вже наступного дня ухвалила рішення повторно винести це питання на голосування.

P. S. Огляд створено на основі перегляду понад 11 тисяч світових, 6 тисяч українських та близько 4 тисяч закарпатських новин.

Підготувала Людмила Федоришина

admin