Щоб не зникли ялинки

Наближаються зимові свята – Різдво Христове, Новий рік, які для більшості закарпатців немислимі без ошатно прикрашеної ялинки.

Це деревце вносить особливий колорит, особливий дух та навіть національну рису. Ця беззахисна рослина стала символом домашнього затишку, єднання родини, символом благополуччя та щастя. Проте цей символ є своєрідним ніби жертвоприношенням – зрубане, помираюче деревце стало символом життя і сімейного повноводдя. Багато хто може заперечити, що ялинки спеціально висаджують для того, щоб зрубати їх для продажу. На жаль, за слідуванням традиціям, мало хто задумується про той непоправний збиток, який наноситься зеленим насадженням.
Тож з метою забезпечення державного контролю за заготівлею, реалізацією новорічних ялинок та недопущення самовільних рубок шпилькових насаджень в передноворічний період на території області Головним державним інспектором з охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області А.Соколовським видано наказ “Про проведення операції “Новорічна ялинка”. До реалізації заходів по попередженню порушень природоохоронного законодавства при заготівлі новорічних ялинок залучено також представників органів внутрішніх справ, державної лісової охорони та громадських інспекторів з охорони довкілля. Згідно наказу державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища постійно проводитимуться перевірки лісогосподарських підприємств області на предмет дотримання норм та лімітів при заготівлі новорічних ялинок, рейдові перевірки по виявленню незаконного перевезення новорічних ялинок, в тому числі і через державний кордон, здійснюватиметься контроль за дотриманням правил торгівлі, законності продажу і придбання новорічних ялинок в населених пунктах області.
Відповідно до ст. 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна рубка дерев тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від п’яти до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85,00 – 170,00 грн.) і на посадових осіб від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (119,00- 204,00 грн.). Крім цього, сума штрафів за незаконну рубку хвойних дерев у лісових масивах складає: за дерево з діаметром стовбура до 10 см – штраф 126 грн., від 10 до 14 см – 222 грн., більш ніж 14 см – 570 грн. Слід зауважити, що до адміністративної відповідальності притягується й особа, яка придбала незаконно зрубану ялинку.
Та, звичайно, штрафами зрубаних ялинок не відновити. Тому щоб зберегти і природу, і вікові традиції святкування різдвяно-новорічних свят, в першу чергу, слід виховувати екологічну свідомість та культуру населення.
Купуючи ялинку на організованих базарах та у сертифікованих продавців, ви не тільки зробите свій внесок у збереження довкілля, а й у відновлення зелених насаджень. Адже частина сплачених за ялинку коштів піде на створення нових хвойних лісів.
Що стосується альтернативи соснам і ялинкам, то сьогодні їх більш, ніж достатньо. Можна обмежитись сосновими або ялиновими гілочками чи красиво сформованими з маленьких хвойних гілочок деревцями, які продаються на базарах до свят, можна купити в квіткових магазинах араукарії, туї та інші дуже схожі на ялинки кімнатні багаторічні рослини. Їх так само можна прикрасити крихітними кульками й іншою новорічною мішурою. Ще вихід — штучна ялинка, яка служитиме довше. Загалом, є багато варіантів прикрасити своє житло до Нового року, не заподіюючи шкоди природі. Але їх необхідно пропагувати, потрібні спільні зусилля екологів, журналістів, громадських організацій. Сьогодні, напередодні різдвяних та новорічних свят, Державна екологічна інспекція в Закарпатській області вже традиційно звертається до екологічної свідомості закарпатців: аби виростити хвойне дерево потрібні десятиліття, у кожну ялинку лісівники вкладають працю, любов і турботу. Зрубана красуня в помешканні недовго тішитиме своєю присутністю – вона зачахне за кілька тижнів чи навіть днів. А на природі ялинка ще довго буде радувати нас, наших дітей та нащадків, даруючи чисте повітря, приємний хвойний аромат, спокій і відпочинок.

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області

admin