Партія регіонів: депутатську недоторканість скасовувати не можна

Народний депутат від Партії регіонів, віце-спікер Верховної ради Олександр Лавринович вважає несвоєчасним можливе скасування депутатської недоторканності в повному обсязі.

З його слів, у країнах з демократією, що розвивається, до яких, на його думку, належить Україна, спостерігається багато зловживань із боку правоохоронних органів.

Перший віце-спікер при цьому вважає, що депутатська недоторканність є своєрідним інструментом захисту інтересів виборців.

“Тому говорити про те, що взагалі скасувати будь-які захисні бар’єри, що пропонувалося іншим законопроектом, який не було підтримано… робило б беззахисними не депутатів, а громадян України”, – підкреслив Лавринович.

Також він зазначив, що Конституційний суд має дати оцінку направленому до нього законопроекту про скасування президентської й обмеження депутатської недоторканності в частині того, чи загрожує він територіальній цілісності України і чи обмежує права громадян.

Нагадаємо, 20 жовтня Верховна рада підтримала запропонований Партією регіонів законопроект щодо часткового обмеження недоторканності народних депутатів та президента України.

Законопроект дозволяє правоохоронним органам затримувати чи заарештовувати народних депутатів і навіть президента, проте для цього потрібен обвинувальний вирок суду та згода Верховної ради.

Перед цим Рада відхилила запропонований БЮТ аналогічний законопроект, який повністю позбавляв депутатів недоторканості, проте залишав цей привілей главі держави.

admin