Юрій Луценко: «Ніхто не має права обмежувати вхід громадян на територію лісів… »

Як зазначив Юрій Луценко, МВС проаналізувало ситуацію з лісовим господарством на території України. За його словами, «згідно з Лісовим кодексом ліс не може передаватися в оренду», тож отримання згаданою фірмою в користування до 2036 року 20 тисяч гектарів лісу в оренду є неправомірним, бо «чинне законодавство не передбачає взагалі такого способу володіння лісом, а документи для підготовки такого рішення обласною Радою були сфальсифіковані».

Відповідна кримінальна справа по факту підробки порушена, тепер прокуратура розглядає можливість пред’явлення звинувачення до конкретних посадових осіб – буквально сьогодні ми чекаємо таку відповідь від обласної прокуратури, – зазначив Міністр.

За словами Юрія Луценка «є, на жаль, політики, для яких «война – мать родна». Поки народ бідує, можна поцупити 20 тисяч гектарів лісу, як написано в цьому рішенні, разом з тваринним світом: 10 ведмедів, стільки-то лосів, оленів. Гуцулів поки не записали…»

Звичайно, це просто абсурдна, дикунська справа, і ми знайдемо тих, хто буде відповідати за неї. – зазначив Міністр. – Навіть якщо це підставні особи, тим не менше: або вони вкажуть на конкретних осіб, або будуть відповідати згідно чинного законодавства.

Але я говорю про українські масштаби. Є поняття – постійне користування лісами в Україні. В основному це надається для лісгоспів, товариств рибалок і мисливців тощо – 7,5 мільйонів гектарів лісу в Україні надано саме таким способом. В той же час за останні роки Незалежності 46,8 мільйонів гектарів лісів віддано в тимчасове користування, в тому числі на Закарпатті – один мільйон гектарів. Я не бачу, в основному, нічого протизаконного в цьому, хоча «вільних» – державних лісів залишається обмаль. Але я звертаю увагу на те, що згідно з Лісовим кодексом при передачі лісу у тимчасове користування, з метою ведення того чи іншого господарства, не передбачається, законом заборонено обмеження доступу громадян до лісу. Передбачається лише обмеження ведення ними мисливства на тих територіях. Але в ліси будь-хто може заходити, гуляти, збирати ягоди, гриби, деревину (звичайно, не пиляти її, а збирати відходи деревини). І ніхто не має права обмежувати вхід або в’їзд громадян на територію лісів, які знаходяться в тимчасовому користуванні в тієї чи іншої фізичної чи юридичної особи. Тому Міністерство зараз проведе комплекс заходів для того, аби були знищені всі обмежуючі споруди для будь-кого з українців по входу в будь-які ліси, що знаходяться в тимчасовому користуванні. Я зараз веду мову про багатокілометрові паркани, які не допускають в ліси новоявлених «власників» інших громадян, про КПП, про спеціалізовану охорону, яка не пускає простих, звичайних українців до лісів, в яких жили і мають жити вони і їхні діти.

На цей момент Міністерство оголошує тут, в Закарпатті, що ми розпочинаємо таку кампанію. Хочу звернути увагу через засоби масової інформації всіх власників лісів, що передані їм в тимчасове користування, аби вони самостійно знімали будь-які бар’єри для громадян, інакше будуть притягнені до відповідальності згідно чинного українського законодавства. Такий анонс я хотів би зробити саме в Закарпатті, де ця проблема є не менш гострою, ніж в інших куточках країни.

P.S. Як щойно стало відомо, сьогодні ж прокуратура Закарпатської області за фактами перевищення службових повноважень посадовими особами сільських рад Рухівського району порушила кримінальну справу за ознаками складу злочину, передбаченого частиною 1 статті 365 (Перевищення влади або службових повноважень) Кримінального кодексу України, санкції якої передбачають покарання у вигляді виправних робіт на строк до двох років або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавлення волі на строк від двох до п’яти років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

ДЗГтаМД МВС України

admin