Дуже важливо посилити ефективність вже діючої в Україні системи соціальної допомоги, — Міністр праці

„Ми наполегливо працюємо, щоб досягти максимально справедливого розподілу коштів та надати незахищеним людям можливість отримати допомогу швидко, без зайвої тяганини. Це надзвичайно актуально сьогодні, коли багато наших співгромадян переживають непрості часи”, – сказала Міністр. Водночас, за її словами, нині дуже важливо посилити й ефективність вже діючої в Україні системи соціальної допомоги. А це, в свою чергу, вимагає впровадження нового інструменту оцінки доходу громадян – з урахуванням не тільки доходів сім’ї, а також її витрат.
Як поінформувала Людмила Денісова, разом із Світовим банком вже опрацьовані відповідні механізми в частині впровадження непрямих методів оцінки доходів громадян, які звертаються за призначенням соціальної допомоги. Крім того, триває робота щодо посилення адресності при наданні всіх видів допомоги. Йдеться, зокрема, про застосування єдиного, уніфікованого підходу при прийнятті місцевими органами рішень щодо надання допомоги з урахуванням конкретних обставин в сім’ї.
Тільки в цьому році, зазначила Міністр, підготовлено та прийнято Урядом нормативно-правові акти, згідно з якими підвищено з 50 до 75 відсотків прожиткового мінімуму розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (при цьому розмір допомоги визначається залежно від сукупного доходу сім’ї). Також уніфіковано критерії надання державної допомоги сім’ям з дітьми та субсидій з оплати житлово-комунальних послуг на основі програми державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, яка визнана Світовим банком найбільш ефективною. Припинено практику надання державної соціальної допомоги у випадках, коли працездатний член сім’ї не працює і не перебуває на обліку в центрі зайнятості та не навчається^ внесено зміни до декларації про доходи осіб, які звертаються за різними видами державної допомоги, згідно з якими розширюються відомості щодо наявності додаткових джерел для існування. До того ж запроваджується процедура інформування організаціями та підприємствами – надавачами житлово-комунальних послуг органів праці та соціального захисту населення про несплату комунальних послуг сім’ями, які одержують житлові субсидії.
Отже, зроблено і робиться чимало, підкреслила Людмила Денісова. Водночас, на її переконання, існує нагальна потреба у підвищенні поінформованості населення про діючу систему соціального захисту населення, про останні рішення та дії Уряду у цій сфері. Адже в умовах світової фінансової кризи громадяни України вправі розраховувати на державну підтримку.
При цьому Міністр висловила сподівання, що головну роль в поінформуванні громадян про існуючі соціальні гарантії будуть відігравати засоби масової інформації.
„Нам дуже важливо співпрацювати з вами, журналістами. Адже наші громадяни, особливо найбільш незахищені, як ніколи, потребують саме об’єктивної, неупередженої інформації з питань соціальної допомоги, своїх прав і можливостей. Така інформація допоможе багатьом людям. Слід лише не забувати, що писати на соціальні теми – велика відповідальність. Адже за кожним рядком стоять долі живих людей. Ми, працівники соціальної сфери, розуміємо це дуже добре, – і це нас з вами об’єднує.”, — сказала Людмила Денісова.

admin