Молоді « шакали» в клітці…

Сьогодні Колегія по кримінальним справам апеляційного суду Закарпатської області розпочала розгляд резонансної кримінальної справи по обвинуваченню у вбивстві молодого ужгородця. Підсудних звинувачують у тому, що 4 липня 2008 року п’яна компанія з 5 юнаків жорстоко вбила 20-річного чоловіка, батька півторамісячної дитини. Чоловік повертався з роботи близько 23-ї години та побачив, що підлітки знущаються з бездомного пса. Він заступився за собаку, натомість хлопці кинулися бити його самого. Вони по звірячому копали нещасного в усі частини тіла, він впав на землю де його добивали. Наряд міліції, якого викликали перехожі, застав потерпілого мертвим. Через чисельні переломи ребер, щелепи, носа та забій головного мозгу потерпілий загинув. Убивць міліція затримала на протязі кількох годин. Двоє з них сиділи в барі неподалік, двоє спали дома, ще один ночував у родичів. Троє із затриманих щойно закінчили школу, їм по 17 років, ще один, 16-річний, перейшов у 11-й клас. Усі добре знайомі міліції через часті скарги сусідів на нічні гульбища й дрібні хуліганства. П’ятий із підозрюваних – ровесник загиблого – 20-річний хлопець, що вже був судимий за хуліганство.


Сьогодні зграя молодих „шакалів” сиділа в клітці судової зали. Чому таке порівняння, та тому, що саме шакали мають звичку жити поряд з людьми. Саме вони вирізняються особливою нахабністю серед хижаків, полюють з початком сутінків. Ці звірі можуть бути безпечними, коли знаходяться в дикій природі, далеко від людей, або у клітці. Але це про хижих звірів.


Дивлячись на цих неповнолітніх підсудних у клітці відчуваєш вину кожного з нас, що власною байдужістю до поведінки підлітків на вулиці допомогли їм вирости звірами у людській подобі, бо навіть гіршими, бо убивають заради забави або задоволення.


Цікаво, що більшість присутніх у залі це однолітки молодих підсудних, така собі група підтримки. З дорослих на слуханні справи лише правоохоронці, журналісти та батьки підсудних.


Як водиться підсудні у клітці судової зали, визнають злочин лише частково намагаючись уникнути відповідальності, і звісно лише в частині того, що вони мовляв нанесли вбитому лише по декілька ударів, а те що він помер від цих жорстоких побоїв – заперечують. Відмову від попередніх свідчень мотивують тиском адвоката. Відверто кажучи з такою позицією захисту зустрічаєшся вкрай рідко. Зазвичай підсудні намагаючись уникнути відповідальності звинувачують у тиску слідчих або правоохоронців.


Коли верстався номер суд приступив до допиту підсудних та свідків. Яким буде вирок стане відомо в наступному. Від цього залежить наша власна безпека. Де гарантії, що будь-хто з нас, або наші діти не зустрінуть на вечірній вулиці міста зграю молодих „шакалів” на підпитку.

admin