Мукачівські допомогли «регіоналам» зняти спікера

Того ж дня стало зрозуміло, чому президент так підлещувався до тих, хто ще в 2004-му називав оточення Ющенка і його електорат не інакше як козлами. Президентський секретаріат на чолі з Балогою вступив у політичну змову з «Регіоналами». Раптово виникло питання недовіри спікерові парламенту Арсенієві Яценюку. З колишньої демкоаліції за таку відставку були лише люди Балоги, тобто ті, хто на чолі з Крілем і Петьовкою створив групу «Єдиний центр».


Зняття Яценюка відбувалося досить брутально. Спочатку «регіоналам» і «єдиноцентрівцям» не вистачило голосів, щоб поставити саме питання про відставку спікера на порядок денний. Потім поставили і вирішили голосувати бюлетенями. Голосів не вистачило знову. І лише наступного дня 233 голосами Рада відставила свого керівника.


Сам Яценюк стверджує, що питання його відставки не погоджувалося з президентом. «Питання про відставку голови Верховної Ради не підтримувалося ні президентом, ні блоком «Наша Україна», ні БЮТ. Тому ті гравці, які намагаються грати самостійно, головне, щоб вони потім не програли», — відповів він на запитання, чи є ініціювання його відставки позицією президента або тільки Балоги.


Ясно, що наступним кроком змови балогівців з «регіоналами» буде питання відставки уряду Тимошенко. «Я думаю, що між Януковичем та президентом є якась домовленість щодо зняття спікера. Якщо ви запитаєте навіщо — я скажу: перший заступник, який буде вести засідання (у статусі в. о.), може поставити одразу питання про недовіру уряду, а вже потім вибори і все інше», — зазначив депутат Кожем’якін. «Я бачив усе, але такої ганебної зради своєї ж людини, з якою йшли на вибори, вирішували дуже багато питань, тому що ця людина є дуже серйозним провідником президентських дій у парламенті, я ще не бачив», — додав він.


«Народна самооборона» всю відповідальність за те, що сталося, перекладає особисто на президента Ющенка. «Нині Яценюк і на собі відчув цинічну політику інтриг, змов та зрад «Єдиного центру» і його покровителів із Секрета&shy^рі&shy^ату Президента», — йде&shy^ться в заяві «Народної самооборони». Як йдеться у заяві, Ющенко відповідатиме, як «людина, котра, маючи всі важелі впливу, не доклала жодних зусиль для припинення процесу руйнування держави».


«Народна самообо&shy^рона» вважає, що «відставка голови Верховної Ради нині може остаточно паралізувати роботу вищого законодавчого органу», тому й заявляє, що не голосуватиме за відставку Яценюка.


Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко (фракція БЮТ) вважає, що президент Віктор Ющенко має публічно пояснити причину підтримки його командою відставки голови Верховної Ра&shy^ди Ар&shy^сенія Яценюка. «Можна знайти два пояснення такій одноголосній пози&shy^ції команди керівника Секретаріату Президента Віктора Балоги: або це виконання вказівки Президента України, або Балога самовільно керує країною, скориставшись відсутністю Ющенка (який перебував у Польщі), попередньо погодивши свою позицію з Партією регіонів, комуністами та Блоком Литвина з метою подальшої відставки нинішнього уряду та реалізації дострокових парламентських виборів», — вважає Томенко.


«Особливо підступним це виглядає з боку пропрезидентської команди «Єдиного центру», оскільки, як відомо, кандидатура Арсенія Яценюка не була пропозицією НУ—НС (яка


пропонувала на посаду спі&shy^кера В’ячеслава Кири&shy^ленка, лідера фракції НУ—НС), а була кандидатурою президента Віктора Ющенка», — зазначив Микола Томенко.


Навіть депутат фракції «Наша Україна» Роман Зварич оголосив, що має намір порушити питання про відставку глави Секретаріату Президента Віктора Балоги на найближчому засіданні своєї фракції. Разом з тим він підкреслив, що голосування у Верховній Раді з процедури відставки голови парламенту Арсенія Яценюка продемонструвало, що депутати від «Єдиного центру», які входять у НУ—НС, підводять президента своїми діями».


Сам президент прики&shy^нув&shy^ся, ніби його «хата скраю»… «Рішення, яке прийняте в парламенті — це рішення проти стабілізації», — сказав Ющенко. Як би не так. Можна подумати, що ці перелякані шавки на чолі з Балогою могли би щось вчинити без дозволу президента. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко переконана, що Ющенко був у курсі. Її колега Томенко закликав Ющенка і Януковича «вийти з тіні» і взяти на себе відповідальність за те, що робиться в країні.


За його словами, сьогодні очевидно, що президент та лідер Партії регіонів домовилися про спільні дії в парламенті та про спільну діяльність на перспективу. «Президентові та лідерові Партії регіонів необхідно піти цивілізованим шляхом: оприлюднити спільний план дій та взяти на себе відповідальність за ситуацію, до якої призвела їхня спільна діяльність. І вже потім здійснювати кадрові зміни відповідно до законодавства», — вважає Томенко.


Наразі парламент взяв перерву до вівторка. А вже з вівторка, цілком очевидно, новостворена більшість почне обирати нового спікера та відправляти у відставку уряд Тимошенко. Маски зняті. Ющенко з Балогою зрадили Майдан.


„РІО”

admin