КРУ в Закарпатській області поставлені завдання виконало

Як зазначив під час колегії Володимир Дикун, в цілому службою забезпечено виконання завдань, покладених на органи ДКРС щодо здійснення державного фінансового контролю за використанням бюджетних коштів, державного і комунального майна.
Щодо проведеної роботи, то за результатами роботи за 9 місяців поточного року, працівники КРУ в Закарпатській області провели 314 контрольних заходів, у ході яких перевірені 308 підприємств, установ та організацій, з них 229 бюджетних установ та організацій. Встановлені порушення фінансово-господарської дисципліни на 302 підприємствах, установах та організаціях, або практично в 98 відсотках від загальної кількості перевірених (за аналогічний період минулого року цей показник становив 87,4%).
Серед основних порушень, виявлених контролерами-ревізорами за 9 місяців поточного року, чимало фактів недоотримання (втрати) фінансових ресурсів. Подібні приклади зафіксовані на 189 об’єктах контролю. Загальна сума недоотриманих коштів перевищує 3,9 млн. грн., що майже на півтора мільйона більше, ніж за аналогічний період минулого року.
Проведеними контрольними заходами на 267 підприємствах, установах та організаціях встановлені незаконні, нецільові витрати та недостачі на загальну суму 11,5 млн. грн. Незаконні витрати виявлені на 261 об’єкті контролю на загальну суму 9,7 млн. грн. На 47 підприємствах, установах та організаціях встановлені факти проведення витрат не за цільовим призначенням на загальну суму 1,5 млн. грн. Крім того, на 57 об’єктах встановлені факти недостач ресурсів на загальну суму 350 тис. грн.
Ще один вагомий показник роботи контрольно-ревізійної служби — це виявлення фактів втрат фінансових і матеріальних ресурсів, допущених внаслідок неефективних управлінських дій. Подібне встановлене на 16 об’єктах на суму 1,4 млн. грн., в тому числі упущених вигод – на 746,6 тис. грн., непродуктивних (зайвих) витрат – на 666,8 тис. грн.
Також за 9 місяців 2008 року працівниками КРУ в Закарпатській області на 227 об’єктах контролю виявлені фінансові порушення, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів — на суму 116,4 млн. грн.
У межах прав і наданих повноважень КРУ в Закарпатській області вжиті заходи, в результаті яких протягом 9 місяців 2008 року забезпечено відшкодування і поновлення незаконних, нецільових витрат та недостач ресурсів на загальну суму 7,1 млн. грн., що складає 61,8 % від виявлених. Усунення порушень, що не призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, забезпечено на суму 76,1 млн. грн., що становить 65,4% від виявлених.
За результатами проведених контрольних заходів КРУ в Закарпатській області застосовані фінансові санкції до порушників фінансово-бюджетної дисципліни: у 78 випадках проведено зупинення операцій з бюджетними коштами, у 45 випадках зменшено бюджетних призначень (асигнувань) розпорядникам бюджетних коштів та призупинено бюджетних асигнувань у 84 випадках.
З метою вжиття відповідних заходів до порушників фінансової дисципліни, до правоохоронних органів протягом 9 місяців 2008 року передано 144 ревізійних матеріалів, з них 119 за власною ініціативою КРУ. За результатами розгляду зазначених матеріалів порушені 28 кримінальних справ.
Реалізуючи право на звернення до суду в інтересах держави стосовно стягнення коштів, одержаних підконтрольними об’єктами за незаконними угодами, без встановлених законом підстав та з порушенням чинного законодавства, протягом звітного періоду контрольно-ревізійним управлінням в Закарпатській області пред’явлені 20 позовів до суду щодо відшкодування винними особами втрат фінансових та матеріальних ресурсів на суму 5,1 млн. грн.
Крім того, ініційовано 65 цивільних позовів перед органами прокуратури, об’єктом контролю або його органом управління.
За порушення фінансової дисципліни КРУ в Закарпатській області до адміністративної відповідальності за ст. 164-2 КУпАП притягнуто 595 посадових осіб. До дисциплінарної відповідальності в звітному періоді притягнуті 122 посадові особи та до матеріальної відповідальності — 69 осіб.
За результатами контрольних заходів, якими виявлені порушення чинного законодавства, керівниками місцевих органів влади, підприємств, установ та організацій направлено 413 інформацій, за якими прийняті низка управлінських рішень.

Прес-служба КРУ в Закарпатській області

admin