ФАЇНАГЕЙТ: КЕНІЙСЬКІ ВІЙСЬКОВІ ЗБРОЇ В УКРАЇНИ НЕ ЗАМОВЛЯЛИ

Зокрема речник уряду Кенії Альфред Мутуа зазначив, що на судно «Фаїна» офіційно вантажились 33 модернізовані танки T-72M1 та T72-M1K (тобто – це не старе залізо, а ще досить придатні для бойових дій танки), понад 1,000 тон стрілкової зброї, 150 гранатометів (RPG-7), шість зенітних установок ZU-23, шість систем залпового вогню «Град», системи протиповітряної оборони (missile-launchers), снаряди, боєзапаси та інше тяжке озброєння. Аби зброя не потрапила не в ті руки, – згідно із словами речника Кенійського Уряду – було попередньо узгоджено з постачальниками (Українською стороною. Прим.АЕАС) , щоб вантаж прибув у Кенію. І ось тут починають перші виринати перші цікаві деталі про які нам досі не було відомо! Альфред Мутуа сказав, що керівництво Кенійського Департаменту Оборони (Kenya’s Department of Defence) рекомендував уряду Кенії негайно відмовитись від поставки цієї зброї в Кенію, заявивши, що для Кенії недопустима така поставка. Кенійський Департамент Оборони (Kenya’s Department of Defence) пояснив свою позицію тим, що Кенія ще не набула практики процедури імпорту зброї з України, ба більше – кенійські військові ніколи не проводили навчань з використання танків радянського зразка та інших видів зброї, яка нині знаходиться на борту судна Фаїна, крім того ця зброя за своїми характеристиками не сумісна з технікою, яка знаходиться в кенійських арсеналах. «Без сумніву – зазначили представники Кенійського Департаменту Оборони (of Kenya’s Department of Defence) – стане очевидним факт, що ця українська зброя призначена для передачі Суданському Народному Визвольному Руху і Армії (Sudan Peoples Liberation Movement and Army (SPLM/A), адже вже доведений факт , який підтверджений відеозйомками, що три поставки такого типу танків та іншого озброєння для Південного Судану, які відбулись раніше мали здійснитись для них і тепер. (Суданському Народному Визвольному Руху і Армії. Прим. АЕАС)» («…fact that three earlier deliveries of similar tanks and hardware for South Sudan have been credibly reported with video evidence, that the shipment would be for them.»).


Таким чином військові Кенії фактично відмежувались від попередніх заяв уряду Кенії і офіційного Києва, що зброя, яка знаходиться на судні «Фаїна» призначалась збройним силам Кенії. За яких умов і ким було підписано від імені уряду Кенії договір про поставки зброї з України представнику кенійського уряду Альфреду Мутуа невідомо.


В тому що українська зброя, яка знаходиться на судні «Фаїна» призначалась Уряду Південного Судану і зокрема Суданському Народному Визвольному Руху і Армії не сумнівається й офіційний Хартум, тобто діюча влада Судану. Подібної думки про те, що зброя «Фаїни» призначалась не для кенійських збройних сил притримується і Президент Руанди П. Кагаме, колишній генерал і повстанець. Згідно з його переконаннями , якщо вантаж «Фаїни» призначався збройним силам Кенії, то виникає справедливе запитання, чому збройні сили не забезпечили йому охорону на підході до териториальних вод Кеніїі і дозволили зграї бандитів захопити судно з таким важливим вантажем для кенійських збройних сил? І всі розуміють , – продовжив Президент Руанди, – що в даному випадку поведінка військових Кенії, якщо не адекватна, то виглядає досить підозрілою. Адже кенійські солдати не один раз зарекомендували себе, як відважні і досвідчені вояки. Вони себе зуміли добре показати під час миротворчих операцій у Сьерра Ліоне, Югославії, Ерітреї, Березі Слонової Кістки, в Дарфурі, в Чад і Демократичній респулбіці Конго. Куди ж подівся їх бойовий досвід у випадку з українським судном «Фаїна»?, – поставив риторичне запитання Президент Руанди. Аналогічне переконаня в тому що зброя, котра знаходиться на українському судні «Фаїна» призначена Піденному Судану офіційно озвучив і речник 5-го флоту США Натан Крістенсен.


У зв’язку з цим різноголоссям заступник держсекретаря Сполучених Штатів Америки у справах Африки Жендай Фразер( Dr Jendayi Frazer) побажала пояснень від Кенії й України: в чиї руки призначалась українська зброя, яка зараз утримується сомалійськими піратами.


Позиція кенійського військового керівництва врешті-решт нам стала відомою. Воно не тільки не замовляло українську зброю для себе, а навіть противилось щоб ця зброя надійшла в Кенію. Якщо це дійсно так, то можна зробити припущення за чієї допомоги була здійснена “наводка” сомалійським піратам про “Фаїну” і вантаж на її борту.


Тепер лишилось почекати, щоб довідатись, які аргументи на свій захист висунуть керівники «Укрспецекспорту»,ГУР МО України,СЗР України, контрозвідники СБУ.





Ростислав Демчук,


Агентство Євро-Атлантичного Співробітництва(АЕАС)




У відеоролику: Верховна Рада веде слідство по „злочинам” Балоги




“ОРД”

admin