35 % мукачівців вважають вибори мера неважливими

Під час прес-конференції були оприлюднені докладні дані соціологічного опитування, щодо підтримки кандидатів на посаду міського голови, а також інформація про плани ФРІ на день виборів.
Наталія Тернавська, голова Ужгородської ФРІ розповіла: «Ужгородська фундація не могла залишитися осторонь виборів у Мукачеві. Наші волонтери працюють спостерігачами на виборах в різних містах України, а також у Німеччині, Польщі, Білорусії, Казахстані. На минулих мукачівських виборах ми отримали досить екстремальний досвід — арешти волонтерів, залякування їх кримінальними угрупуваннями. Сподіваємося, цього року таке не повториться. Громадський контроль саме покликаний запобігати імовірним фальсифікаціям та зловживанням».
За словами Н. Тернавської, наразі вже кілька десятків ужгородців виявили бажання стати волонтерами, приїдуть також активісти з інших міст (наразі в Україні діють понад 50 осередків ФРІ).
Юрій Плеша, координатор моніторингу, голова Мукачівської ФРІ презентував результати опитування мукачівців, проведене 15-18 листопада. Було опитано 500 мешканців міста (57 % з них — жінки), похибка не перевищує 3 %. Опитування мало на меті з’ясувати передвиборчі настрої, а також узагальнений результат-прогноз рейтингу кандидатів, який потім порівняють з даним екзит-полу і офіційними результатами виборів.
На запитання «Чи прийдете Ви на вибори міського голови?» 65 % опитаних відповіли, що планують прийти обов’язково, 17 % ще не вирішили, а 18 % обіцяють точно не прийти.
35 % опитаних вважають вибори не важливими, 20 % сумніваються, а 45 % впевнені, що вибори важливі.
З’ясовували також іміджеві уподобання мукачівців щодо майбутнього мера. 1 % опитаних виборців хотіли б мати мера-бандита, 2 % — мера-науковця, 10 % симпатизували б мерові-партійному діячеві, 12 % — чиновнику, 12 % — «просто відомій в Україні людині», 15 % — мерові-підприємцю. Найбільше – 45 % – хотіли б бачити мером «просто патріота свого міста».
37,5 % опитаних ще не визначилися з вибором, 8 % принципово проголосують проти всіх. Серед прізвищ, які називали люди як бажаних кандидатів на мера Мукачева — Колядко, Ільтьо, Фенчак, Швардак (усі — близько по 3 % голосів), 7 % згадали Нусера, 18 % Ленд’єла, 29 % Балогу і 32 % – Петьовку.
Щодо рейтингу реальних кандидатів на посаду мера Мукачева, то по 2,3 % респондентів готові віддати свій голос за Володимира Гуменюка, Сергія Ільтя, Олександра Коцура, Олексія Фозекоша і Ольгу Фенчак. Василь Швардак отримав 8 % голосів учасників опитування, Золтан Ленд’єл — 35 %.
У день виборів на кожній із 35 виборчих дільниць у Мукачеві працюватимуть по 2 волонтери від «Фундації регіональних ініціатив», містом курсуватимуть також 2 мобільні бригади.
Довідково:
30 листопада 2008-го року в Україні відбудуться позачергові місцеві вибори. У містах Рівному, Мукачево та Феодосії обиратимуть міських голів. Загалом вибори мають відбутися у 138 територіальних виборчих округах. Вибори будуть проводитись згідного Закону про вибори редакції 2004-го року та без врахування Закону України «Про державний реєстр списків виборців». Попередні вибори міських голів 2006-го року відбувались згідно закону про вибори до Верховної Ради України.

admin