Закарпатський прапор, себто “польсько-український”

В Ужгородському прес-клубі відбулася презентація книги дослідника закарпатської історії та геральдики Олексія Філіпова “Питання створення прапора Підкарпатської Русі”. Матеріал книги побудований на архівних матеріалах, яких досі не торкалася рука жодного ужгородського історика, тому, за словами автора дослідження, Закарпатська область повинна почекати із визначенням свого прапора.
Книга побудована на архівних матеріалах, документах Цивільної управи, Ужгородської, Мукачівської та Велико-Севлюшської жуп чехословацької доби.
У ній Олексій Філіппов дослідив перипетії подій далекого минулого Закарпаття: “Я побачив, що у 20-роках теж існували два табори, тривали суперечки щодо прапора і представники обох сторін не знали правил геральдики”. З його слів, їх не знають і досі. Під час спілкування з колегами із сусідніх країн О.Філіпову було соромно відповідати на незручні запитання, чому в Україні геральдичні символи не відповідають європейським правилам геральдики і вексилології.
Він сказав, що обидва проекти прапора області, що їх було обрано для винесення на сесію облради, не відповідають правилам вексилології, а сама суперечка нагадує йому повторення подій у 20-х роках минулого століття довкола створення прапора Підкарпатської Русі. Натомість дослідник запропонував власний варіант, на якому використав усі чотири кольори закарпатського герба — синій, жовтий, білий та червоний. Зовні цей прапор схожий на, так званий, український.
Як відомо, Закарпатська облрада призупинила процес обрання прапора області. “Я підтримую таке рішення, оскільки суспільство наразі не готове до прийняття прапора, існують розбіжності у поглядах стосовно цього, а історики, причетні до процесу прийняття рішення, вважаю, досконало не вивчили це питання, прозвучало надто мало наукових думок”, — сказав Олексій Філіппов.
Він також зауважив, що презентована книга — лише початок його досліджень з геральдики краю.

На фото: варіант прапору, який запропонував Олексій Філіппов

Clipnews.info за інформацією ужгородського прес-клубу

admin