В Ужгороді відбувся “Інформаційний День: підтримка ЄС — Україні”

У перебігу «інформаційного дня» було представлено понад 20 проектів у сферах розвитку транскордонних економічних стосунків, гуманітарних взаємовідносин, охорони здоров’я та довкілля тощо.
Учасники виставки – представники проектів – розповіли присутнім, як громади Закарпаття за підтримки Євросоюзу захищають довкілля, що таке «соціальні фонди» і як вони працюють^ особливою зацікавленістю гостей користувалися проекти захисту прав споживачів, розвитку національних культур на Закарпатті, мікрокредитування малих громад та інші.
Цього року в рамках програми партнерства сума допомоги ЄС Україні складає 138,6 млн. євро, а загальна сума допомоги на 2007-2010 роки сягає понад 490 млн. євро, — розповів у ході прес-конференції радник з питань преси та інформації Представництва Європейської комісії в Україні Станіслав Топольницький. Закарпаття отримує значну частину фінансової допомоги Євросоюзу, — запевнила координатор проектів Програми добросусідства Тетяна Шульга. Наприклад, на Проект добросусідства «Україна – Румунія» виділено 4,75 млн. євро, з них понад мільйон євро надійде саме до Закарпаття. «Єврокомісія надає області значні суми допомоги, які не зрівняти з грантовими проектами різноманітних міжнародних донорів. Йдеться про підтримку одного проекту на суму 250-950 тисяч євро. Закарпаття дуже активно бере участь у транскордонних проектах», — зауважила Тетяна Шульга. Так, наприклад, закарпатський облводгосп нещодавно підписав угоду про отримання допомоги вартістю понад 1,5 млн. євро для заходів протипаводкового захисту.
Для проектів транскордонного співробітництва, до прикладу, у 2001-2006 роках ЄС виділив понад 30 мільйонів євро, чимало з цих проектів представили свої результати на Інформаційному дні в Ужгороді.
Зокрема, головний лікар обласної дитячої лікарні Єлизавета Біров розповіла про транскордонну програму соціальної медичної реабілітації для дітей з національних меншин та соціально незахищених груп населення. «Євросоюз дає нам не рибу, а вудочку, щоб ми могли працювати надалі. Дуже важливо, що ми не тільки отримуємо обладнання, а й те, що наші фахівці проходять навчання у європейських клініках», — розповіла Єлизавета Біров.
Керівник проекту «Спільнота споживачів та громадські об’єднання» Клавдія Максименко запропонувала закарпатцям відстоювати своє право на якісний товар. Проект саме має на меті запровадити в Україні світові стандарти прав споживачів, надати українцям інформацію про якість товарів, результати незалежного їх тестування, механізми захисту. Про свої права, а також про небезпечні продукти, виявленні тестуваннями, можна дізнатися на «Споживчому порталі» за адресою в інтернеті: http://www.consumerinfo.org.ua.

admin