ПОЖЕЖА ЧИ ПІДПАЛ НА ВУЛИЦІ ФЕДИНЦЯ?

Є декілька рішень суду: від 21 листопада 2006 року та від 7 березня 2007 року, якими міську владу зобовязано демонтувати тимчасові торгові павільйони, що перебувають на балансі комунального підприємстваРинок-1”, тобто такі, що перешкоджають руху транспорту по вулиці Фединця. Судами було встановлено, що розташування торгових місць та об’єктів вчиняються самовільно з грубими порушеннями, оскільки не відповідають затвердженому генплану. Погодженого дозвільними органами плану розташування тимчасових об’єктів торгівлі на території даної вулиці немає. Таким чином грубо порушуються вимоги чинного законодавства України, а саме ст.ст.7,12,22 Закону України „Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення, ст.ст.15 16 Закону України „Про ветеринарну медицину”, ст.5 Закону України „Про пожежну безпеку” і т.д. Крім того, не сплачувалися ринковий збір, оренда торгових павільйонів та інші платежі, що наповнюють міську скарбницю.


За таких обставин незаконний ринок не приносив місту жодної копійки. Звісно, гроші йшли «браткам» у їхні кишені за прикриття беззаконної діяльності. При цьому всі звернення міської влади до міліції, судових виконавців та міської прокуратури цими органами повністю ігнорувалися.


Однак, як відомо, керівництво міліції в краї помінялося і балогівці втратили контроль над базаром… Наразі, з втратою фінансового контролю нелегальний ринок перестав бути значимим для балогівського злочинного клану. У них свої проблеми, пов’язані з мукачівським замком «Паланок», новина про «прихватизацію» якого збурила всю Україну.


Виглядає, що злочинці вирішили цього разу скористатися давно відомим засобом відволікання уваги від проблем із замком у Мукачеві, підпаливши базар в Ужгороді. Ця тактика «зміщення» акцентів уваги громадськості відома як прийом у брудних політичних технологіях і давно використовується балогівцями. Провокацією з підпалом дуже легко відволікати увагу громадськості краю від резонансної „прихватизації” мукачівського замку, акцентуючи увагу громадян проти влади міста Ужгород, яка намагається протягом років повернути історичній частині міста цивілізований вигляд і вирішити проблему транспортних пробок у центрі міста.


На користь такої версії свідчить той факт, що базарники пішли жалітися не в міліцію, а до мерії міста, влаштувавши там стихійний мітинг. Справедливість такого здогаду підтвердили і миттєві публікації матеріалів у підконтрольних балогівцям засобах масової інформації, де винуватцями пожежі названо ужгородську міську владу. Організований стихійний мітинг та в подальшому кількість звинувачувальних статей доводить заздалегідь сплановану інформаційну кампанію, що має на меті не лише дискредитувати владу обласного центру, але й в основному змістити центр уваги громадськості від проблеми незаконної передачі мукачівського замку „Паланок”.


У цій ситуації виникає закономірне питання: чому від політтехнологій злочинців при владі повинні страждати прості ужгородці?


І нарешті, міліція зобов’язана знайти паліїв, а суд дати належну оцінку злочинцям та замовникам, не залежно від того, в якому «високому» кріслі ті сидять. Можливо, нарешті ми дочекаємося виконання обіцянок того, що злочинці повинні сидіти в тюрмах, а не у високих владних кріслах. Адже саме під цим виборчим брендом Віктор Ющенко став Президентом держави.


Перший заступник міського голови Володимир Бобков на прес-конференції для ЗМІ прокоментував ситуацію з підпалом: «Ми розуміємо, що всі коментарі на нашу адресу будуть такими, як в теленовинах у середу. Юристи знають, на яке питання треба відповідати, коли вчинений злочин – кому це вигідно? Нам, міській раді, це не вигідно. Напевно, це зручно нашому «барвистому трикольору». А ось підприємці з базару в цій ситуації для мене є людьми, які вже два роки порушують чинне законодавство. А як ми маємо ставитися до людей, які порушують закон, роблять проблеми громаді міста? Вони вкрали багато павільйонів у міської громади, і про це знає міліція. Але ні вона, ні прокуратура нічого не роблять. Між іншим, серед їхніх павільйонів згоріли і наші. Хто буде за них платити? Через них виконавчий комітет п’ять місяців має заблоковані рахунки і тому не має коштів ні на бензин, ні на папір для виготовлення рішень, ми не можемо платити ні за електроенергію, ні за воду. Хто буде за це відповідати? Нехай ідуть на площу Народну і там відкривають базар, якщо у нашій країні панує така вседозволеність. Ми правоохоронців попереджали про те, що біда буде. Але вони через свою бездіяльність дочекалися, чого хотіли». Володимир Бобков висловив припущення, що до загоряння могла призвести банальна недбалість, хтось забув вимкнути електроприлад. Хоча електропостачання тут відключене, продавці користувалися «лівою» електроенергією від будинків.



“Трибуна”

admin