На Закарпатті вагітна жінка “чистила” багатоповерхівки

Люди на закарпатській Берегівщині, в основному, віруючі, законослухняні. Тож район у криміногенному плані порівняно спокійний. Тому, коли минулого тижня в місті хтось зухвало став обкрадати помешкання у багатоквартирних будинках (зловмисники заходили в оселі, котрі безпечні господарки забували зачинити, і цупили усе цінне, що потрапляло під руку), правоохоронці перевірили ледь не весь, так званий підобліковий елемент.
Однак відбитки пальців, залишені непрошеними гостями на місці злочину, не збігалися з жодними з тих, які були у міліцейській базі даних.
А днями у райвідділ міліції звернулася місцева жителька, котра повідомила: в її квартиру проникли невідомі і поцупили з сумочки, що лежала в коридорі, гаманець з грішми. Жінка кинулась кривдникам навздогін, та марно. Проте вона встигла визирнути через балкон і розгледіти автомобіль, яким ретирувалися злодії та кількох із непрошених гостей.
Начальника карного розшуку цього підрозділу УМВС майора міліції Гліба Тропа та його колегу оперуповноваженого старшого лейтенанта міліції Тараса Задієва насторожила у цій розповіді одна деталь – крадії, як і в попередніх випадках, над якими вони саме працювали, скористалися безпечністю господині і проникли в її оселю через незачинені двері.
За лічені хвилини орієнтування про імовірних зловмисників, зокрема опис автомашини та відомості про її державні номерні знаки, отримали усі пости міліції. До вечора утікачів вдалося затримати.
Звісно, затримані спершу відмовлялися визнати свою причетність до зазначених крадіжок. Але їх упізнала потерпіла. До того ж, експерти, зіставивши їхні відбитки пальців із залишеними на шкатулці в одному з помешкань багатоквартирки, де тиждень тому викрали золотий перстень і мобільний телефон, вже й не сумнівалися – попередній випадок – також справа рук однієї з учасниць злочинного угруповання.
Тож відпиратися більше не було змісту і довелося розповісти правду про свої походеньки.
Ця група крадіїв, до якої входили шість осіб, серед них вагітна жінка та однин підліток, приїхала на Берегівщину з обласного центру. Маючи у своєму розпорядженні автомобіль «Жигулі», зловмисникам щоразу вдавалося вчасно покинути місце злочину, залишаючись непоміченими. Треба сказати, діяли вони досить зухвало. Під виглядом жебраків вагітна жінка з малолітнім хлопцем відвідували чужі оселі. В основному «чистили» квартири у багатоповерхівках, там, де було відчинено і господарі не чули, що до них хтось прийшов, намагалися чимскоріш прихопити все цінне. Якщо ж ґазди помічали присутність «гостей», просили у них милостиню.
Жінок та малолітнього хлопця наступного дня відпустили на підписку про невиїзд, згодом на цих же умовах до них приєдналися й інші учасники злочинної групи. Наразі перевіряється їх причетність до аналогічних злочинів. Берегівські правоохоронці також зв’язалися зі своїми колегами з обласного центру, адже не виключено, що підозрювані могли й тут «наслідити».

Ольга Стефанець, сайт МВС України

admin