Долару до Нового року пророкують 5.10 грн.

Зараз у нас гарний урожай зернових, багато фуражного зерна, що йде на експорт. Це дасть нам непогані надходження від продажу зерна. Тому у вересні дефіциту долара не буде, але до зими він очікується. Це послабить гривню під кінець року і долар значно виросте, – говорить економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. За його словами, на ослаблення гривні вплине також зовнішньоторговельний дефіцит, що буде тільки збільшуватися з наближенням зими і покупкою енергоносіїв, що дорожчають.

Є й сміливіші прогнози. “Уже через 2 місяці долар на міжбанку наблизиться до 5 грн. Якщо почнуться якісь воєнні дії, які завжди вигідні Америці, то до Нового року бакс може коштувати мінімум 5,10 грн. Ускладнить ситуацію і ситуація на світовому ринку. Справа в тому, що Америка поступово виходить із кризи, а ЄС тупцює на місці.

Тому долар буде зміцнюватись відносно євро. Зараз я б поміняв євро на долари”, – радить фінансовий аналітик “Простобанк консалтинг” Ростислав Майкович.

Росія

Удар по українській валюті може завдати і погіршення відносин з Росією – нашим основним торговельним партнером. Крім загрози різкого збільшення цін на газ (у два-три рази), керівництво РФ учора прямо оголосило про початок підготовки до масштабної торговельної війни з Україною. Перший віце-прем’єр уряду РФ Ігор Шувалов дав доручення чотирьом міністерствам забезпечити захист російського ринку у зв’язку із вступом України у СОТ.

Причина – вступаючи в цю організацію Київ погодився на дуже низькі (у порівнянні з російськими) тарифами на ввезення у країну імпорту. І тепер, користуючись режимом вільної торгівлі із РФ, ці товари можуть без усяких мит хлинути на російський ринок.

По суті мова йде про повну ліквідацію між нашими країнами режиму вільної торгівлі, що приведе до зменшення нашого експорту – а значить і до падіння валютних надходжень і загрози ослаблення нацвалюти.

Акції падають і падають

За останній тиждень фондовий ринок України впав майже на 20%. Саме настільки в середньому подешевшали акції українських компаній. Це неприємна новина для тисяч українців, які вклали в акції через пайові фонди свої кревні (торік ці фонди забезпечували за рахунок фондового ринку прибутковість під 70% річних).

За словами директора київської інвесткомпанії “Універ-капітал” Леоніда Карпенка, з весни загальна сума по угодах на фондовому ринку скоротилася на половину, ми повернулися на рівень 1997 року. “Це падіння пов’язане і зі світовою кризою, і з невизначеністю щодо майбутньої ціни на газ, і з конфліктом у Грузії”.

У своїх офіційних коментарях представники інвесткомпаній (ІК) не радять зараз скидати акції – мовляв, ринок досяг свого дна падіння і навпаки нині вигідно купувати дешеві акції, які незабаром знову підуть у зростання. Але, неофіційно, інвестиційники не настільки оптимістичні. “На ринку серйозного зростання не буде ще як мінімум півтора роки – до президентських виборів. Та й потім нічого не зрозуміло – як відносини з Росією складуться. Як у світі ситуація буде.

Тому багато моїх колег зараз змінюють роботу. Адже основний наш дохід – це не зарплата, а бонуси за гарні продажі. А їх ще довго не буде”, – сказав керівник однієї з ІК.

Finance.ua за матеріалами “Сьогодні”

admin