Ужгородець Андрій Любка вніс задиристу інтонацію до атмосфери “Потяга до Яремче”

На фестиваль, як зазвичай, зібралася традиційна до літніх фестивальних тусовок публіка, що кочує з місця на місце з надією побачити щось новеньке, крім тих самих імен літераторів і музикантів, які аналогічно кочують з фестивалю на фестиваль. Організатори «Потяга до Яремче» не претендували на новизну, але головним достоїнством свого дітища назвали велику літературну програму і нічний показ фільмів — філія «Відкритої ночі» від Олеся Санина.
Літературна програма фестивалю, що проходила в переповненому публікою залі місцевого Будинку культури, полягала в томум, що на сцені, у декораціях, що нагадували радянський художній фільм на виробничу тематику, з читаннями своїх доробків виступали літератори. Під час першої частини народ мав змогу насолоджуватися ораторськими талантами представників прикарпатської літератури Тараса Прохасько, Тараса Жеребецкого і Леся Біліючої. Публіка слухала вже давно знайомі тексти, проте, отримувала насолоду від самого споглядання за авторами, і кожен виступ супроводжувався тривалими оплесками.
Юрко Іздрик та Ірена Карпа продемонстрували присутнім свої таланти. Уривок про собаку, прочитаний Карпою, контрастував своєю ненав’язливістю з концептуальною ваговитістю текстів патріарха Іздрика. Далі, після прес-конференції, програма продовжилася читаннями Петра Мідянки і Галини Петросаняк. Віддаючи належне авторитетним іменам, публіка з нетерпінням чекала хедлайнерів — Юрія Андруховича і молодого ужгородського поета Андрія Любку, якого називають «позашлюбним сином» Андруховича.
Це звання 20-річний Любка заслужив. Перейнявши в патріарха «бубабистів» манеру письма й читання, аж до інтонацій і жестів, молодий клон Андруховича, що вимокнув під дощем, вніс в атмосферу вечора задиристу інтонацію, підкоривши цим прекрасну половину залу.
На міському стадіоні, що знаходився неподалік Будинку культури, щосили розпалювалося музичне представлення. Натхненна високим мистецтвом слова публіка жадала пива і руху. Усе це в повному обсязі вона й одержала.
На сцені виступали українські гурти «Дримба Так Дзиґа», «Руру», «Гуцулів Каліпсо» і «Русичі». Італійці La Skarenemurta порадували присутніх костюмованим представленням і запальним романським драйвом. Завершився концерт, у рамках якого пройшла також арт-забава художньої групи Яреми Стецика «Розмалюємо твою лису голову як писанку», виступом «Мертвого півня» з Юрієм Андруховичем і його «Кримінальними сонетами».
Ті, хто витримали велику дозу літератури й музики чекали ночі. «Відкрита ніч» від Олеся Санина й підібраних ним фільмів.
“Фест «Потяг до Яремче» має свої особливості, адже вперше зібралося стільки літераторів. Література Закарпаття в нас представлена на належному рівні. Чого вартує легендарний поет Петро Мідянка і молода ужгородська поезія Андрія Любки й Леся Белея”, зазначив письменник Тарас Прохасько.

На фото: Андрій Любка

Олександр Степанов, “24”

admin