Українське сміття перекочувало в Угорщину

Працівники водогосподарських служб міністерства охорони довкілля і в справах водогосподарства (МОДСВ) Угорщини розпочали після спаду повені роботи з очищення ріки Тиса від сміття. За повідомленням прес-служби міністерства, угорське природоохоронне відомство веде переговори з відповідними українськими органами захисту природи щодо можливостей мінімізації сміття, що прибуває по Тисі з території України.
За офіційною інформацією, після спаду повеневої хвилі біля села Кішкьореї та на ділянці Тиси довжиною 200 км уже зібрано понад 350 кубометрів сміття. Для очищення берегів ріки природоохоронне відомство витратило понад 10 млн форинтів (близько 300 тис. гривень).
Як зазначається у повідомленні прес-служби, повінь залила в Україні і такі території, які раніше не були під водою. Саме з цих, непокритих раніше водою, територій повінню змито значну частину відходів. Прибулі за течією Тиси відходи, а також природні рештки створюють значні проблеми на угорській ділянці ріки. У зв’язку з цим МОДСВ Угорщини через змішані угорсько-українські комісії з питань водогосподарства на прикордонних водах веде переговори про можливість мінімізації таких відходів на Тисі та її притоках, а також формування таких проектів за підтримки коштів Євросоюзу, реалізація яких сприятиме скороченню джерел нелегальних відходів в артеріях рік, зазначається в повідомленні.
Угорщина вже неодноразово висловлювала стурбованість з приводу великої кількості комунального, побутового сміття, що прибуває з території України по Тисі. У березні 2008 року в угорському місті Ніредьхаза на зустрічі заступників уповноважених урядів України та Угорської Республіки з питань водного господарства на прикордонних водах обговорено питання засмічення твердими побутовими відходами ріки Тиса та її притоків. Українська сторона погодилася з необхідністю розробки заходів щодо мінімізації засмічення прикордонних вод твердими побутовими відходами. Крім того, сторони вирішили подати спільну заявку на отримання гранту для розробки Плану заходів щодо недопущення засмічення заплав українсько-угорської ділянки ріки Тиса.

Укрінформ

admin