Цього року зерна на Закарпатті буде менше

Через складні погодні умови цьогоріч Закарпаття збере на 21 тисячу тонн продовольчого зерна менше, ніж очікувалося. Більше третини зерна, що збирається, — проросле і годиться тільки на корм худобі. Наразі в області скошено 37 тисяч із 48 тисяч гектарів ранніх зернових, намолочено 113 тисяч тонн зерна. Середня врожайність становить 30,5 центнера з гектара.
Значних втрат сільгоспвиробники краю зазнали внаслідок липневого паводку. Так, водою було підтоплено 2,6 тисячі гектарів зернових. Через стихію втрачено 11,5 тисячі тонн зерна. Паводок завдав збитків сільському господарству області більш ніж на 24 мільйони гривень. Окрім Тячівського, Рахівського, Міжгірського та Хустського районів, які включені до зони стихійного лиха, водою пошкоджено врожай і в низинних районах краю – Виноградівському, Берегівському, Іршавському, Мукачівському та Ужгородському. У цих районах через часткове підтоплення знищено посівів на площі 3200 гектарів.
– Господарствам завдано збитків майже на 15 мільйонів гривень. Однак ці райони не входять до перелік постраждалих районів, і тому не зможуть отримати компенсацію від держави, — каже начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Паук. — Саме тому керівництво області звернулося до уряду з проханням частково компенсувати збитки аграріям за рахунок програми «Фінансова підтримка агропромислових підприємств, що знаходяться в особливо складних кліматичних умовах. Цим самим можна буде мінімізувати втрати, які цього року зазнало чимало сільгоспвиробників Закарпаття.

Управління інформації та зв’язків
із громадськістю облдержадміністрації

admin