Гуцульської бринзи не скуштуємо?

Остання сесія Рахівської районної ради замість півтори години тривала чотири. У порядок денний було включено лише три питання. Найбільше дискусій викликав саме фестиваль-ярмарок «Гуцульська бринза», що проводиться у Рахові восени вже понад 10 років.
Противники фестивалю стверджують, що він недоречний в час, коли мешканці найбільш постраждалого в області району ще не мають нових домівок. Натомість депутат райради Анатолій Пріц стверджує, що скачування традиційного свята – це неповага до горян, ризик втрати туристичного іміджу і взагалі «геноцид проти гуцульського народу».
Таку позицію підтримує і голова Закарпатської облради Михайло Кічковський: «Біда і радість у нашому житті ходять надто близько. Лише кілька днів тому і до Міжгірського району, наприклад, приходила велика біда, проте фестиваль «На Синевир трембіти кличуть» вирішили таки не відміняти. У мене була думка, що, можливо, святкування не на часі. Але ж іноді й весілля люди наготують, а в родині стається горе. Якщо вдатися лише у сльози, то це теж не правильно».
«Давайте взагалі проголосуємо, щоб Рахів позбавити статусу міста районного значення, давайте зробимо село і приєднаємося до Івано-Франківської області, якщо нам це не підходить. Бо сьогодні ми хочемо зарубати те, що напрацьовували наші батьки і діди, нашу культуру», —коментує Анатолій Пріц.

Довідка:

На Закарпатті заперечують зрив туристичного сезону через стихію. Регіональний туристично-інформаційний-центр Закарпаття розповсюдив повідомлення, в якому спростовує зрив туристичного сезону та заперечує факти масової відмови від заброньованих туристичних номерів у готелях області. Про це 5 серпня повідомив ЗІК.
«Лихо сталося в основному в низинних районах. Фактично, пошкоджень автомагістралей після дощів немає. Невеликі зсуви ґрунтів на дорогах давно розчищені. Вода в річках – у звичайних межах і вже прозора. Погода чудова. Для туризму нема ніяких перешкод», – повідомили а туристично-інформаційному центрі.
Також з Центру інформують, що «садиби, турбази та готелі Закарпаття задихаються від навали туристів. Тисячам людей, які планували відпочити на Прикарпатті, через повінь довелося їхати за Карпати».

ЗІК

admin