Безробітні отримали роботу. Їх залучили до ліквідації наслідків паводку

Станом на 12 серпня центрами зайнятості з сільськими та селищними радами укладено понад 25 договорів про спільну діяльність з проведення робіт з впорядкування територій населених пунктів, підсобних робіт під час відновлення діяльності об’єктів соціальної сфери. На таких роботах залучено понад 200 безробітних.
У Рахівському районі виявили бажання працювати на оплачуваних громадських роботах 156 безробітних, з яких уже працює — 56. Вони трудяться на очистці від намулу кюветів, берегів річок, ремонтують підвісні містки, прибирають території скверів, кладовищ. У селі Верхнє Водяне безробітні допомагають одиноким престарілим громадянам очищати подвір’я, а в селі Костилівка — працюють на відновленні дороги.
У Тячівському районі службою зайнятості направлено на оплачувані громадські роботи 50 безробітних, з яких 35 вже працюють на впорядкуванні територій населених пунктів, об’єктів соціальної сфери, що опинилися у зоні стихійного лиха.
Відповідні роботи з ліквідації його наслідків ведуться в Хустському та Міжгірському районах.
В центрах зайнятості області проводиться інформування безробітних осіб про можливість участі в оплачуваних громадських роботах. Формується банк даних осіб, які бажають взяти участь в таких роботах із зазначенням населеного пункту, в якому особа висловила намір працювати.
Обласний центр зайнятості роз’яснює, що оплачувані громадські роботи — це перш за все загальнодоступні види робіт, що мають суспільну користь. Такі роботи не потребують спеціальної кваліфікації та виконуються на договірній основі. Участь у них є добровільною.
До участі в громадських роботах запрошуються громадяни, які втратили роботу і заробіток. Для безробітних громадян протягом періоду участі в оплачуваних громадських роботах зберігається виплата допомоги по безробіттю.
Участь безробітних громадян у громадських роботах не впливає на рівень та обсяги безробіття. Тому що громадські роботи — це тимчасова зайнятість. Згідно з чинним законодавством, термін участі безробітних осіб у таких роботах не може перевищувати двох місяців. Особи, які беруть участь у громадських роботах, з обліку в центрах зайнятості не знімаються.
Відповідно до Указу Президента України, на 90 днів окремі місцевості оголошено зонами надзвичайної екологічної ситуації. Протягом цього часу можуть виконуватися громадські роботи з усунення наслідків стихійного лиха. Отже, якщо одна особа вже попрацювала два місяці, на зміну їй може залучатись інший безробітний.
Всі, хто бажає взяти участь у громадських роботах, можуть звертатись до центрів зайнятості. Із собою потрібно мати паспорт, трудову книжку, ідентифікаційний код для укладання трудових договорів з роботодавцями.
Оплата праці здійснюється за фактично виконану роботу. Заробітна плата осіб, що беруть участь у громадських роботах, не може бути меншою від мінімального розміру заробітної плати, встановленого законодавством України. Зважаючи на те, що робота з ліквідації наслідків стихійного лиха проводиться в особливо складних умовах, заробітна плата не обмежується мінімальним розміром, – інформує відділ організаційної роботи та взаємодії із соціальними партнерами та громадськістю Закарпатського обласного центру зайнятості.

Управління інформації та зв’язків з громадськістю ОДА

admin