Щоб не поцупили ваше авто

Досвід переконує: зазвичай причиною викрадення автомобіля є неналежна охорона транспортного засобу самим власником. У зв’язку з цим співробітники Ужгородського міськвідділу УМВС звертаються до громадян з проханням посилити охорону своїх автомобілів. Зокрема, рекомендують користуватися сигналізаційними та блокувальними пристроями механічної дії (блокування керма, коробки перемикання передач, педалей тощо), не залишати за будь-яких обставин у салоні чи на панелі приладів авто цінні речі, які можуть привернути увагу зловмисників: барсетки, портфелі, мобільні телефони, автомагнітоли та ін. Також не варто залишати автомобіль на ніч на неосвітлених майданчиках чи в місцях, що не охороняються. Найкраще паркувати транспортний засіб там, де здійснюється відеозапис. Можна використовувати додаткові заходи щодо охорони авто, зокрема зняття клеми з акумуляторної батареї, кришки переривача-розподільника або додаткове розімкнення кола електроживлення.
А ще був випадок…
Гроші з дитсадка викрав колишній завгосп
Минулого тижня на шпальтах обласних мас-медіа з’явилася інформація про зухвалу крадіжку з одного з навчально-виховних комплексів Ужгорода. Справді, до Ужгородського МВ УМВС звернулася керівниця закладу, яка повідомила, що вранці, прийшовши на роботу, вона побачила розбиті двері свого кабінету і, що найстрашніше, виявила зникнення 1035 гривень, які лежали в шухляді стола. Ці гроші, пояснювала заявниця, зібрали батьки на ремонт закладу.
Вже з перших хвилин розслідування справи працівники сектора карного розшуку майор міліції Володимир Цифра та лейтенант міліції Олександр Кондратов натрапили на слід ймовірного зловмисника. У поле зору правоохоронців потрапив тричі судимий 25-річний Андрій, який працював у навчально-виховному закладі завгоспом (до речі, всього шість днів). Зустрітися з ним стражі порядку того дня не змогли, бо з моменту крадіжки він на роботу не виходив. Не було підозрюваного ні вдома, ні в батьків його дружини у Мукачеві. Як з’ясувалося пізніше, зловмисник вирішив відсидітися, тому подався до знайомого в с. Гайдош і ледь не щодня влаштовував з ним гулянки. Навіть більше, для поїздок до Ужгорода чоловіки брали лише таксі. Під час одних із таких відвідин міста оперативники й затримали Андрія. З викраденої суми в нього залишилося всього кілька гривень. Мав чоловік при собі також в’язку ключів, які поцупив із кабінету завідувачки дитячої установи. На лаві підсудних Андрій вже побував за аналогічні крадіжки та зберігання холодної зброї. Звільнився у 2005 році й, здавалося б, став на шлях виправлення: одружився, в подружжя народилася дитина. Та недарма кажуть у народі: “Скільки вовка не годуй…”
Відтворюючи події того вечора, правоохоронці з’ясували, що Андрій зі сторожем відмічали знайомство. Чарка за чаркою — і сторож заснув. Андрій же, здійснюючи “ревізію” закладу, став шукати, де і що погано лежить. А “погано”, як виявилося, лежали гроші, які завідувачка безпечно залишила на ніч у шухляді.
За фактом скоєння крадіжки порушено кримінальну справу. Наразі затриманий перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. За крадіжку “дитячих” грошей йому “світить” від 4 до 6 років позбавлення волі.
Принагідно хотілося б звернутися до роботодавців: перш ніж влаштовувати кандидата в заклад, який ви очолюєте, добре вивчайте його біографію, аби не сталося так, як у цьому випадку, що охороняти майно дитячого закладу керівниця доручила тричі судимому за крадіжки.

Людмила Талабішка, майор міліції
Ужгородський МВ УМВС

admin