Податківці Закарпаття порушили карну справу проти підприємства

Слідчий відділ податкової міліції ДПА у Закарпатській області порушив кримінальну справу за фактом ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах службовими особами приватного підприємства “Д” (ст. 212 ч. 3 КК України). Ужгородська фірма, яка займається автомобільними перевезеннями та оптовою торгівлею, умисно ухилилися від сплати ПДВ на майже 2 млн. грн. Про це повідомили в ДПА області.
Ужгородська фірма “Д” оформила 46 податкових векселів на 2,5 млн. грн., але погасила коштами лише 19 векселів на 525,8 тис. грн., а 27 векселів на майже 2 млн. грн. було погашено шляхом включення цієї суми до податкових зобов’язань з ПДВ.
Однак було встановлено, що податкові зобов’язання у 2 млн. грн. виникли у ПП “Д” під час імпорту товарно-матеріальних цінностей (ТМЦ) на митну територію України і були погашені за рахунок податкового кредиту. Кредит у підприємства виник за наслідками проведення безтоварних фінансово-господарських операцій, пов’язаних з придбанням шлаку гранульованого від ТОВ “І”.
Протягом лютого-травня 2007 р. ужгородське приватне підприємство “Д” придбало від дніпропетровського товариства “І” шлак гранульований загальною вагою понад 1,2 млн. тонн на понад 72 млн. грн. (у т.ч. ПДВ — 12 млн. грн.). ТОВ “І”, в свою чергу, придбало шлак у ТОВ “С”.
Однак було встановлено, що реальним виробником шлаку гранульованого є ВАТ “Н”, яке не мало фінансово-господарських взаємовідносин з жодним із товариств ланцюга постачання.
Таким чином службові особи ПП “Д” незаконно погасили суму податкового зобов’язання, що виникла при імпорті ТМЦ на митну територію України, шляхом необґрунтованого формування суми податкового кредиту за рахунок проведення безтоварних фінансово-господарських операцій з резидентом (ТОВ “І”), внаслідок чого умисно ухилилися від сплати ПДВ на майже 2 млн. грн., тобто в особливо великих розмірах.

ZAXID.NET

admin