Як отримати візу до США… Секретами з цього приводу поділився сам віце-консул Сполучених Штатів

Минулого року, наприклад, неімміграційну візу до Сполучених Штатів Америки отримали 38 тисяч українців, тим часом, як позаминулого року ця цифра становила 32 тисячі. Віце-консул повідомив, що з кожним роком кількість українських громадян, яким дозволяється відвідати США, зростає в середньому на 20 відсотків. Також Ерік Блек зауважив, що громадяни України отримують візи за спрощеною системою, на відміну, скажімо, від наших сусідів-росіян. Так, якщо ще три роки тому термін дії візи багаторазового вїзду на територію США становив усього один рік, то тепер – 5 років. Наразі, за словами віце-консула, Україна на шляху до нових умов – коли термін дії візи становитиме 10 років.



Ерік Блек зізнався, що нині візу вдається отримати 75 відсоткам громадян України. Та яких помилок допускають інші 25 відсотків? – поцікавилися у дипломата. Люди не правильно обгрунтовують мету своєї поїздки, надають фальшиві документи (скажімо, копію неіснуючого паспорта громадянина США, намагаючись довести, що це їхній родич). Ерік Блек застеріг ужгородців від потенційних махінацій. Зауважив, що під стінами американського консульства «працюють» люди, які, видурюючи гроші (в середньому, 500 доларів), пропонують громадянам допомогу в отриманні віз. «Не вірте їм, — зазначив дипломат. – Бо ніхто, окрім вас самих, не зможе вам допомогти в отриманні візи!». А якщо вже й сталося так, що вас надурили – зверніться одразу ж до міліції, порадив Ерік Блек.



У чому полягає секрет отримання візи до США? Віце-консул навів такий приклад: «Вчора до мене на співбесіду прийшов фермер з Черкас. У своєму житті він ні разу не побував за кордоном. Чоловік показав запрошення до Сполучених Штатів на авторалі. Я спитав, з якою метою він має намір побувати на цьому заході. Фермер відповів, що хоче там перейняти досвід ремонту тракторів…» Тому для тих, хто має намір побувати у США, Ерік Блек дав такі поради щодо того, як правильно поводитися, аби не отримати відмову в наданні візи та, аби вас не надурили махінатори .



По-перше, насамперед у консульстві потрібно заповнити аплікаційну форму анкети, по-друге, попросити запит на співбесіду до віце-консула, по-третє, сплатити 100 доларів у PROКредит-Банкові, по-четверте, з квитанцією, паспортом та іншими документами, які б підтвердили ваш звязок з Україною, зявитися на співбесіду в призначений час. За годину до розмови у консультаційному відділі консульства від вас візьмуть відбиток вказівного пальця (це одна з найновіших умов вїзду на територію США). А далі – успіху вам на співбесіді з дипломатом! Власне, під час бесіди громадянин України повинен правильно викласти мету поїздки до Сполучених Штатів Америки.відтак, повинен довести міцність звязків з Україною (родинних, економічних). Адже саме від другого фактору чи не найбільше залежить успіх співбесіди. Віце-консул повинен переконатися, що ви не збираєтеся залишитися на території США, що ви маєте доволі міцні мотивації для того, щоб, після короткого перебуванні у Штатах, повернутися в Україну. Ще один фактор, від якого чимало залежить – штампи у вашому закордонному паспорті. Тобто від того, чи багато ви подорожували у своєму житті, залежить певною мірою успіх в отриманні візи. «Якщо я побачу, що ви побували у Франціх, Німеччині, Австрії, Італії і після цього повернулися до України, буду впевненіший щодо ваших зв’язків з Україною» — зауважив Ерік Блек. Ще одне питання, яке кладе віце-консул – ваша платоспроможність поїздки до США. Тут також потрібно надати необхідні документи, які б підтверджували ваше фінансове становище. Підсумовуючи сказане, пан Блек зауважив: «Якщо ви справді хочете отримати візу – кажіть на співбесіді тільки правду».



Та навіть, якщо ви студент, без роботи, без подружніх звязків – маєте змогу отримати візу до США під час літніх канікулів. У цьому випадку, за словами віце-консула, діють спеціальні міжнародні програми обміну. Особи, які можуть брати участь у програмі, повинні бути студентами вищих навчальних закладів, які стаціонарно проходять навчальний курс у акредитованому закладі. На додаток, перед початком літньої програми обміну студенти повинні бути зарахованими на стаціонарну форму навчання на наступний рік чи, принаймні, семестр. Так, у 2005 році за такою програмою США відвідало 3000 українських студентів, у 2006 році – 5000.



До слова, минулого року до Штатів отримали візу 231 закарпатець (191 – у 2005 році). Здебільшого, це туристичні чи бізнес-візи. Невеликий відсоток – робочі. В основному, для фахівців сільського господарства.



Антоніна РУСИН.

admin