Венеціанська комісія планує підтримати Україну в конфлікті з Угорщиною

Венеціанська комісія відхилить ключову вимогу Будапешта щодо українського закону про освіту і в цілому підтримає Україну.

Венеціанська комісія відхилить ключову вимогу Будапешта щодо українського закону про освіту і в цілому підтримає Україну.
Про це йдеться у статті “Угорщина готується до поразки: що змінить рішення “Венеціанки” у мовному конфлікті” з посиланням на європейських та українських посадовців у Брюсселі, Києві та в Будапешті, які бачили не публічні рекомендації Венеціанської комісії.
“Венеціанка” підтвердить, що Україна не лише може, але й повинна просувати краще знання державної мови усіма громадянами – в тому числі тими, хто належить до національних меншин” – йдеться у статті.

Крім того, Венеціанська комісія визнає якісніше та повніше вивчення української мови “легітимною і похвальною метою” держави.

При цьому експерти “Венеціанки” виступлять з критикою того, що   “мовна стаття” освітнього закону була змінена в останній момент, без консультацій.
“Однак це не означає, що ст. 7 закону необхідно змінювати чи скасовувати – у рішенні Венеціанської комісії це окремо підкреслюється” – наголошується у статті.

“Венеціанка” таким чином визнає, що нинішнього формулювання сьомої статті закону цілком достатньо для організації навчання таким чином, щоби воно було організовано “більш дружнім чином” у ставленні до меншин.

“Є очікування, що Україні все ж дадуть кілька рекомендацій щодо змін – але більшість із них можна буде впровадити через ухвалення закону “Про середню освіту” – йдеться у статті.
В той же час, на користь Угорщини будуть винесені рекомендації Україні подовжити перехідний період до початку повноцінної дії мовної норми, а також зробити виняток для приватних шкіл, у яких навчання може проводитися виключно мовою меншини.
Нагадаємо, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що позитивне рішення Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту не зніме претензій Будапешта до Києва.

eurointegration.com.ua

++++++++++++++++

Венгрия выдвинула два условия относительно украинского закона об образовании

Венгрия назвала два условия, необходимых для решения проблемы с Украиной в отношении закона «Об образовании».

Об этом сказал Министр иностранных дел Венгрии Петер Сийярто на заседании Совета министров Организации по безопасности и сотрудничеству в Европе (ОБСЕ), передает РБК-Украина со ссылкой на МИД Венгрии.

Условия Сийярто озвучил во время встречи с министром иностранных дел Украины Павлом Климкиным.

Во-первых, не должно быть отнято ни одно право венгерского меньшинства, во-вторых, закарпатские венгры должны подтвердить согласие на изменения в законе.
По словам Сийярто, если эти два условия будут выполнены, то венгерское правительство не будет препятствовать Украине в ЕС.

«Пока оба условия не будут выполнены, к сожалению, мы не можем говорить о решении проблемы», — сказал глава МИД Венгрии.

http://hvylya.net/

+++++++++++++++++++++++++++++++

Клімкін повідомив Сіярто, що кількість угорців на Закарпатті зменшується

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін повідомив під час зустрічі із главою МЗС Угорщини Петером Сійярто, що кількість етнічних угорців на Закарпатті зменшується.
Про це Клімкін написав у своєму Twitter.

“Міністерську зустріч ОБСЄ завершуємо на позитиві. Приємна розмова з угорським колегою Петером Сіярто. Етнічних угорців на Закарпатті вже не 150 тис і навіть не 100 тис. Люди залишають регіон. Наше спільне з Угорщиною завдання – підтримати та допомогти громадам”, – написав він.

Міністерську зустріч ОБСЄ завершуємо на позитиві. Приємна розмова з угорським колегою Петером Сіярто. Етнічних угорців на Закарпатті вже не 150 тис і навіть не 100 тис. Люди залишають регіон. Наше спільне з Угорщиною завдання – підтримати та допомогти громадам.

Нагадаємо, напередодні Сійярто повідомив в ОБСЄ про напружену ситуацію в Закарпатській області, де, за його словами, проживає 150 тисяч угорців.
Угорщина закликала ОБСЄ направити постійну місію в Закарпатську область, через “напруженість” в регіоні.

pravda.com.ua

 

clipnews